moottoripyörälaina, lainaa moottoripyörää varten, matkalla moottoripyörän kanssa

Näin valitset parhaan rahoitusmuodon kesämenoihin

Rahaa kesämenoihin – laina pankista, luottokortti vai osamaksu?

Monet yleisimmät menot, joihin suomalaiset hakevat rahoitusta, ajoittuvat kesään. Lomalla on aikaa paitsi matkustella myös remontoida kotia tai mökkiä. Myös monet harrastukset ajoittuvat kesään: veneily ja golfaus on mukavampaa heinäkuussa kuin helmikuussa, ainakin Suomessa.

Jos säästöt eivät riitä suurempiin hankintoihin, menotarpeen voi kattaa rahoituksella. Kuinka valita paras rahoitusmuoto eri tarpeisiin – laina pankista, luottokortti tai osamaksu? Santander kokosi kolme vinkkiä.


1. Yksi vai useita menokohteita?

Liittyykö rahan tarve yhteen vai useampaan kohteeseen? Jos keittiö- tai mökkiremontin tekee itse, pitää rahaa varata niin tarvikkeisiin kuin mahdollisiin apumiehiin. Myös kesälomareissu voi sisältää yllättävän monia kuluja: lennot, hotellit, vuokra-auto, ravintolaillat ja shoppailuraha.

Tällöin erillinen osamaksusopimus jokaisesta tuotteesta on vaikea kokonaisuus hallittavaksi. Useampi sopimus tarkoittaa myös useampia käsittelykuluja. Helpompi tapa pitää budjetti kurissa on laskea kokonaisbudjetti ja maksaa se sopivan ajan kuluessa sopivina kuukausierinä pankista otettavalla luotolla.


2. Taloudellisuus vai helppous?

Jos tarve liittyy yhteen selkään kohteeseen, kuten uuteen purjeveneeseen tai sohvaan, rahoituksen saa usein helpoiten suoraan myyjäliikkeen kautta osamaksulla. Monet liikkeet tekevät yhteistyötä rahoituslaitosten kautta ja tarjoavat niiden tuotteita oman brändinsä alla.

Hakemalla rahoitusta erikseen pankista, hintoja on helpompi vertailla. Päätöksen saa molemmissa tapauksissa nopeasti. Esimerkiksi Santanderin verkkopalvelussa päätöksen ja luoton hinnan saa helposti, nopeasti ja luotettavasti ja sen voi hakea myös kännykällä liikkeessä.


3. Iso vai pieni tarve?

Jos kesämenot ovat pieniä, luottokortti voi olla hyvä tapa tuoda ylimääräistä joustoa talouteen. Jos tarve on kuitenkin suurempi kuin minkä voi yhden tai kahden kuukauden aikana maksaa takaisin, kannattaa ottaa mieluummin luotto. Silloin kuukausierän voi päättää ennakolta sopivaksi.