Mökin energiaremontti – 7 keinoa lisätä mökin ekologisuutta

Mökin muuttaminen astetta ekologisemmaksi onnistuu pienelläkin remontilla tai helpolla laitehankinnalla. Usein energiaremontti pienentää sähkölaskua sekä lisää mukavuutta ja on siksi kannattava investointi.

Mökillä riittää aina jotain korjailtavaa, mutta yksi erityisen hyvä syy remontointiin on rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen. Nyt on oikea aika miettiä, millainen energiaremontti sinun kannattaisi tehdä, jotta sähkökulut pienenisivät ja asumismukavuus lisääntyisi.

Tässä avuksesi seitsemän keinoa energiaremonttiin. Punnitse itsellesi tarpeellisimmat ja budjettiisi sopivat – ja ei muuta kuin hommiin!

1) Ilmalämpöpumppu tuo lisää lämpöä tai virkistävää viileyttä

Jos mökkisi lämpiää vielä perinteisillä sähköpattereilla ja takalla, kannattaa miettiä lisälämmön tuottoon ekologisempia vaihtoehtoja. Kertahankintana esimerkiksi ilmalämpöpumppu on iso investointi, mutta sillä on helppoa ja edullista pitää mökki lämpimänä viileinä päivinä ja säilyttää lämpöä talvenkin yli.

Kesällä ilmalämpöpumppua voi käyttää myös jäähdytykseen. Osa pumpuista lämmittää myös käyttöveden, jolloin esimerkiksi tiskaaminen mökillä helpottuu.

2) Kuivanapitolämmitys korvaa peruslämmön

Moni napsauttaa tottumuksesta talveksi kesämökkiin tasaisen peruslämmön päälle. Parempi ja energiatehokkaampi vaihtoehto on hankkia mökkiin kuivanapitoon suunniteltu lämmitysohjain, joka seuraa ulkolämpötilaa niin, että sisällä on aina muutama aste lämpimämpää kuin ulkona. Näin kosteus pysyy mökistä poissa, vaikka sisälämpötila painuisi matalaksi.

Jos vaihdat sähkölämmitteiseen mökkiin kuivanapitolämmityksen, säästät hiilijalanjäljestäsi 16,5 prosenttia vuodessa. Lisätietoa kuivanapitolämmityksestä löydät täältä.

kaksi miestä asentaa aurinkopaneeleita talon katolle

Aurinkopaneelien asennus on yksi keino lisätä mökin ekologisuutta ja pienentää sähkölaskua.

3) Aurinkopaneelit antavat energiaa

Aurinko on loppumaton energianlähde. Jo muutaman aurinkopaneelin asentamalla voi saada maksutonta sähköä niin paljon kuin auringosta irtoaa. Joka kymmenennellä suomalaismökillä oli aurinkopaneeli jo muutama vuosi sitten tehdyn selvityksen mukaan, ja kiinnostus vain kasvaa.

”Aurinkopaneelit ovat fiksu valinta mökille etenkin, jos sen käyttö painottuu kesään. Silloin aurinkopaneelien tuotto on tehokkaimmillaan”, sanoo Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Anssi Hyytiäinen.

Aurinkoenergia on mainio vaihtoehto mökillä, joka ei ole sähköverkon piirissä: aurinkopaneeleilla saa helposti virtaa vaikka älylaitteiden lataamiseen tai pienen jääkaapin viilentämiseen. Sähköistettyyn mökkiin taas voi perussähkön rinnalle hankkia aurinkopaneeleilla ekologisempaa lisäsähköä. Näin mökin sähkölasku ja hiilijalanjälki pienenevät. 

”Aurinkopaneelivalmistajien myöntämät takuuajat ovat nykypäivänä jopa 20–30 vuotta. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmien tekninen käyttöikä ja kestävyys on todella pitkä, eli kerran satsaamalla saa vuosikymmenien ajan ilmaista ja päästötöntä sähköä”, Hyytiäinen sanoo.

Mitä ottaa huomioon aurinkopaneeleita hankkiessa? Lue lisää!

4) Eristeet ja tiivisteet ovat tärkeä apu

Jos mökistä haluaa nauttia lämpimien kesäpäivien jälkeenkin, kannattaa miettiä energiatehokkuutta lisääviä eristeitä. Muuten lämpö ei pysy mökissä. Rakenteista riippuen eristystä voi lisätä seiniin ja ylä- tai alapohjaan. Samalla toki tarkistetaan vanhojen eristeiden kunto: märät ja homeiset eristeet eivät auta mitään.

Eristeiden lisäksi kannattaa muistaa tiivistys: tilkitse ikkunoiden ja ovien reunoista tuleva veto uusilla tiivisteillä.

Eristeet auttavat pitämään lämmön sisällä, mutta myös päinvastoin: hellesäällä ne auttavat pitämään liian kuumuuden poissa mökistä.

nainen istuu mietteliäänä kesämökillä ikkunan äärellä

Mökin ekoremonteista helpoin ja edullisin on eristeiden ja tiivisteiden uusiminen. Ikkunaremontti tulee yleensä tarpeeseen, kun ikkunoilla on ikää 30–50 vuotta.

5) Ikkunaremontti vähentää hukkalämpöä

Vetääkö mökin ikkunoista ja hilseileekö maalipinta? Mökin ikkunaremontti voi olla paikallaan, jos mökissä on alkuperäiset ikkunat ja se on rakennettu ennen 1980-lukua. Rakennustekniikka on mennyt vuosikymmenissä paljon eteenpäin.

Nykyaikaiset ikkunat vähentävät ikkunoista hohkaavaa kylmyyttä ja pitävät lämmön paremmin sisällä, mikä vaikuttaa sekä sähkölaskuun että energiatehokkuuteen. Mikä parasta, laadukkailla ja tiiviillä ikkunoilla voi myös pidentää kesämökin käyttöaikaa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Vastuullinen kulutusluotto remonttiin – lue lisää!  

6) Sähkölaitteissa pienikin riittää

1980-luvun jääkaappi – energiasyöppö vai ekoteko? Useimmiten toimivan sähkölaitteen käyttäminen on ekologisempaa kuin uuden ostaminen, vaikka laite olisi vanha.

Kun mökkijääkaappi tai hella sitten lakkaa toimimasta, edessä on uuden hankinta. Tarkista silloin uuden laitteen energiamerkinnät. Myös pienet laitteet ovat pääsääntöisesti isoja energiatehokkaampia, eikä mökillä välttämättä tarvita sitä isointa jääkaappimallia.

7) Sisävessa voi olla ekologinen

Tiesitkö, että monella mökillä yhä käytössä oleva reikä ja saavi -järjestelmä ei ole nykyisen jätelain mukainen? Jos jätökset päätyvät saavista sellaisenaan maahan, ravinteet pääsevät kuormittamaan pohjavesiä. Jos mökin huussia ei ole uudistettu vuosikymmeniin, edessä on siis todennäköisesti jäteremontti.

Monet mökkiläiset pitävät parhaana vaihtoehtona kompostoivaa kuivakäymälää ulkohuussiin. Sellaisen asentaminen vanhaan huussiin on näppärä remontti, joka tuottaa myös multaa kasvimaalle tai kukkapenkkiin.

Nykyään on myös mahdollista yhdistää ekologisuus ja sisävessan mukavuus. Mökin sisään voi asentaa esimerkiksi kompostoivan tai polttavan kuivakäymälän.

 

Kiinnostuitko? Katso täältä, millainen laina sopii juuri sinun energiaremonttiisi.