Miten remontoimalla voi nostaa asunnon arvoa? Lue vinkit keittiöstä kylppäriin

Eniten asunnon hintalappua nostavat isot remontit keittiössä ja kylpyhuoneessa. Jos on myyntiaikeissa, remontti kannattaa kuitenkin harkita ja suunnitella tarkkaan.

Asunnon omistajan paras mahdollisuus vaikuttaa asuntonsa arvoon on remontoida. Hyväkuntoinen asunto on sijoitus, sillä asuntokaupoilla olevat ostajat arvostavat ennen kaikkea muuttovalmiutta.

Mitä vähemmän remontoitavaa ostajalle jää, sitä parempi. Asunnon saa silloin myytyä todennäköisesti nopeasti ja mahdollisesti myös hyvään hintaan.

Jos asunnon arvoa miettii pelkkänä lukuna, eniten siihen vaikuttavat kalliit ja isot remontit. Suurimmat kuluerät ovat tyypillisesti keittiön ja kylpyhuoneen uusiminen. 

“Märkätilojen remontointi on arvokasta, kun pitää ottaa huomioon esimerkiksi taloyhtiön vaatimat kosteussulut. Keittiössä hintaa nostavat kaapistojen määrä ja materiaalit”, sanoo maali- ja pintamateriaalien erikoisliike RTV:n tuoteryhmäpäällikkö Tom Hento

Valmiiksi remontoitu kylpyhuone on ostajille pääsääntöisesti mieluisampi kuin vanha ja repsottava: kun vierekkäin on kaksi asuntoa, joista toisessa on kylpyhuone ja keittiö kunnossa, moni kallistuu kunnostettuun.

Jos asunnon aikoo myydä, keittiö- ja kylpyhuoneremonttia kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan. Niiden hintalappu on aina nelinumeroinen, eikä kalliin remontin kuluja välttämättä saa myyntihinnalla katettua.

Lisäksi remontin ajankohtaa miettiessä kannattaa selvittää, milloin taloyhtiössä on suunnitteilla linjasaneeraus. Se selviää helposti isännöitsijäntodistuksesta.

“Jos esimerkiksi viiden vuoden sisällä on tulossa putkiremontti, kylpyhuonetta ei välttämättä kannata uudistaa ennen sitä”, Hento sanoo.

Pintojen uusiminen on helppoa ja kannattavaa

Useimmiten asunnon myyntiä harkitseva päätyy tekemään kodissa pientä pintaremonttia.

“Lattiapäällysteen vaihto tai seinien laittaminen, vähän maalia tai tehostetapettia, ne ovat niitä yleisimpiä kohteita. Märkätiloissakin yleisilmettä saa siistimmäksi esimerkiksi vaihtamalla kuluneet silikonit”, Hento sanoo.

Usein ostajat pitävät siitä, että kodin pintamateriaalit on kunnossa ja parhaimmillaan ilmassa tuoksuu vielä maali. Ensivaikutelma on tärkeä ja siksi varsinkin eteiseen kannattaa panostaa. Jos remonttirahaa jää, Hento vinkkaa vaihtamaan esimerkiksi eteiseen hyvän liukuovikaapin.

Myyntiä varten remontoidessa pitää tasapainotella materiaalien hinnan ja laadun suhteen. Kivannäköistä saa Henton mukaan edullisestikin, mutta ajan myötä hintaeron huomaa.

“Tunnetun valmistajan laadukas materiaali osoittautuu usein kestävämmäksi esimerkiksi kaapistojen mekanismeissa ja kuluvissa osissa, kuten keittiön tasoissa”, Hento sanoo.

Pintaremonttia voi tehdä kuitenkin myös hyvin edullisesti. Jos tekee itse, alkuun pääsee jo muutamalla satasella, kun ostaa maalit ja muut tarvikkeet. Myös lattiapäällysteet, kuten lukkopontilliset laminaatit pystyy kuka tahansa asentamaan myös itse. Jos taitoa tai aikaa puuttuu, hommaan voi toki palkata ammattilaisen. Esimerkiksi lattian asentamisessa ei ammattilaisella kauaa kestä.

“Alan liikkeistä saa myös apuja ja neuvoja esimerkiksi maalaamiseen tai eri tuotteiden asentamiseen. Kun malttaa ottaa aikaa ja tehdä huolellisesti, lopputulos on usein hyvä”, Hento sanoo.

Ammattilaisen töitä ei kannata tehdä itse

Aina remontti ei nosta asunnon arvoa toivotusti. Virheitä voi sattua esimerkiksi materiaalien valinnassa: vaikka itse tykkäisi voimakkaista kuoseista ja väreistä, moni ei niistä pidä. Turvallisinta on remontoida välttäen radikaaleja valintoja.

“Useimmiten pintaremontissa suositaan neutraalia ja vaaleaa pintaa”, Hento sanoo.

Kun valinnat on tehty hyvällä maulla, pientä persoonallisuuttakin arvostetaan. Erikoinen keittiönkaapisto tai tehosteseinä voi olla se jokin, joka saa asunnon erottumaan joukosta.

Suurin remontoijan moka on tehdä itse sellaista, mikä kuuluu ammattilaiselle. Kuluja tulee, kun tehty työ pitää purkaa ja tehdä uudestaan.

“Siinä on iso riski, kun alkaa omin päin tekemään sähkö- tai vesikytkentöjä. Jos asuntonäytössä näkyy omia viritelmiä, eivät ne ainakaan ostajan luottamusta vahvista”, Hento toteaa. 

Tutustu Santanderin ostorahoitukseen täältä.