Lainasanasto

Pankki- ja finanssialalla käytetään välillä vaikeita termejä. Olemme listanneet lainasanastoomme usein käytettyjä sanoja ja termejä sekä selitykset niille. 

sanasto icon

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  X  Y  Z  Å  Ä  Ö

Autolaina

Auton rahoitukseen on monia eri keinoja, joista kuluttujille yleisimpiä vaihtoehtoja ovat osamaksurahoitus tai laina auton ostoa varten. Molemmat edellä mainituista maksetaan erissä sovitun maksuajan puitteissa, mutta erona lainaan auton osamaksurahoituksen vakuutena toimii ajoneuvo. Laina voi olla myös täysin vakuudeton sekä ilman takauksia. Lue lisää ajoneuvorahoituksestamme

Euribor

Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, joka noteerataan päivittäin. Euribor -termi on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Santander lainan korko koostuu lainasumman mukaisesta marginaalikorosta ja 3 kk Euriborista.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on lainaa, jota otetaan useimmiten arjen suurempiin tarpeisiin: remointointiin, kodin hankintoihin, harrastukseen tai myös isompia juhlia kuten häitä varten. Kulutusluottoa on mahdollista saada ilman vakuuksia tai takaajia jopa 50 000 euroon asti. Vakuudettoman kulutusluoton korot liikkuvat yleisesti 5-20 % välillä.

Santander lainaa 2 00050 000 euroa jopa 15 vuoden maksuajalla ilman vakuuksia tai takaajia. Korko lainasummasta riippuen on 5–9,9 % + 3 kk Euribor. Lue kulutusluotostamme lisää ›

Lainaturva -vakuutus

Lainaturva -vakuutuksella voit turvata maksukykysi yllättävien tilanteiden varalta. Santander tarjoaa lainan tai rahoituksen myöntämisen jälkeen mahdollisuuden hakea Lainaturva -vakuutusta. Vakutuuksen avulla saat taloudellista turvaa, joka auttaa sinua hoitamaan rahoitussopimuksesi kuukausieriä, mikäli tulosi pienenevät esimerkiksi tapaturmasta johtuvan sairausloman tai työttömyyden vuoksi. Jos olet kiinnostunut Lainaturvasta, lue lisää tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen maksuturva@santander.fi.

Lainan kuukausierä

Lainaa maksetaan takaisin kuukausittain tasaerissä, joihin sisältyy lainan lyhennys ja korko sekä mahdollisesti kiinteä tilinhoitomaksu.

Lainan lyhennys

Lainalaskun loppusumma koostuu yleensä lyhennyksestä, korosta ja useimmiten myös tilinhoitomaksusta. Kun kulut otetaan pois, jää jäljelle lyhennyksen osuus, joka summallaan lyhentää lainan pääomaa.

Halutessasi voit maksaa Santander lainaa enemmän kuin mitä laskun kuukausierä on ​– ylimääräinen osuus lyhentää jäljellä olevan lainan määrää, jolloin korkokustannukset pienenevät ja laina-aika lyhenee. Lue lisää lainan takaisinmaksusta.

Liitteet lainahakemusta varten

Tärkeänä osana vastuullista luotonantoa me Santanderilla teemme lainahakemuksen yhteydessä arvion hakijan maksukyvystä, jota varten pyydämme sinulta lainahakemuksen liitteeksi muutaman dokumentin.

Joustava ja turvallinen liitteiden toimitus hoituu netissä suojatun yhteyden kautta. Lue tarvittavista liitteistä lisää ›

Luotto

Käytännössä luotto on sama asia kuin kulutusluotto. Lue lisää ylempänä.

Maksuaika

Lainan maksuaika on ennalta sovittu ajanjakso, jonka aikana laina maksetaan pois.

Jos lainan korko on sidottu esimerkiksi Euriboriin, elää lainan maksuaika korkojen mukana. Lainaa haettaessa määritellään tällöin suuntaa-antava maksuaika, jotta kuukausierä voidaan laskea. Käytännössä siis jos korot tippuu, lyhenee laina nopeammin ja korkojen noustessa päinvastoin, jolloin lainan maksuaika pitenee alkuperäisestä arviosta.

Kiinteäkorkoisessa lainassa maksuaika on etukäteen määriteltävissä.

Pikalaina

Pikalaina on pääsääntöisesti vakuudeton laina, jonka summa on muutamasta kympistä muutamaan sataseen. Pikalainaa kutsutaan myös nimellä pikavippi, jota haetaan yleisesti joko tekstiviestillä tai lainantarjoajan internetsivujen kautta. Pikalainan maksuaika on useimmiten hyvinkin lyhyt, useimmiten muutamia viikkoja.

Sähköinen lainahakemus

Lainan hakeminen netistä on nykyaikaa ja sähköinen lainahakemuksemme mahdollistaa sen täyttämisen sinulle milloin, missä ja millä vain ​ hae Santander lainaa juuri silloin kuin sinulle parhaiten sopii.

Sähköinen lainahakemuksemme on tietoturvallisesti suojatussa ympäristössä. Suosittelemme hakemaan Santander lainaa tunnistautumalla verkkopankkitunnuksillasi, näin ollen voit myös allekirjoittaa sopimuksen sähköisesti verkkopankkitunnuksiasi käyttäen. Myös liitteiden toimitus hoituu kätevästi sähköisesti, jolloin vältyt kokonaan turhalta paperin pyörittämiseltä.

Todellinen vuosikorko

Todellisessa vuosikorossa on huomioitu kaikki lainaan liittyvät kustannukset, kuten lainan korko, avaus-, käsittely- ja kuukausimaksut. Todellinen vuosikorko antaa kattavamman kuvan lainaan liittyvistä kustannuksista ja helpottaa eri luotonantajien lainojen korkojen vertailua. 

Tulo- ja menoarvio

Koska olemme vastuullinen luotonantaja, teemme kokonaisvaltaisen luottopäätöksen muun muassa arvioiden lainanhakijan maksukykyä ja tästä johtuen pyydämme tarvittavia liitteitä. Katsomme konkreettisesti paljon saat palkkaa, paljon nykyiset velkasi/menosi ovat ja olisiko näiden jälkeen vielä maksuvaraa maksaa lainalaskummekin. Haluamme auttaa sinua lainaamaan vastuullisesti.

Vakuudeton laina

Nimensä mukaisesti vakuudetonta lainaa varten ei tarvita lainkaan vakuuksia (kuten asunto tai auto) tai takaajia. Santander laina on vakuudeton laina, jota sinulla on mahdollista hakea aina 2 000 eurosta 50 000 euroon asti jopa 10 vuoden laina-ajalla. Lue lisää lainasta ›

Vakuudellinen laina

Vakuudellisessa lainassa lainaa vasten käytetään vakuutena esimerkiksi asuntoa tai ajoneuvoa. Jos lainanottajan maksukyky pettää, lainanantaja voi pakottaa lainanottajaa myymään vakuutetun omaisuuden. 

Vastuullinen luotonanto

Vastuullinen luotonantaja noudattaa Finanssivalvonnan asettamia suosituksia sekä lain ja viranomaismääräisten mukaisia säännöksiä. Vastuullisen lainanantajan tehtävä on myös huolehtia siitä, että lainanottajan maksukyky on riittävä ja että hän pystyy hallitsemaan lainaan liittyvät velvollisuutensa. Lainanhakijan velanhoitokyky ja hänelle sopivan lainan määrä on siis arvioitava perusteellisesti. Lue lisää vastuullisesta luotonannosta