Positiivinen luottotietorekisteri – mitä se tarkoittaa?

Suomessa otetaan 1.4.2024 käyttöön positiivinen luottotietorekisteri, joka kokoaa tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista yhteen paikkaan. Se auttaa kuluttajia hallinnoimaan omaa talouttaan ja luotonantajia arvioimaan luotonhakijan maksukykyä. Tavoite on estää ja vähentää ylivelkaantumista.

Illustration av en kvinna i röd kavaj som tittar ner på ett papper.

Positiivisesta luottorekisteristä säädetään laissa, ja se toimii Verohallinnon alaisuudessa. Pankit ja rahoituslaitokset ovat toimittaneet rekisteriin tiedot kuluttaja-asiakkaidensa jo olemassa olevista luotoista, ja jatkossa uudet luotot ja vanhojen luottojen muutokset kirjataan rekisteriin. Yksityishenkilöiden tulotiedot tulevat rekisteriin Verohallinnon tulorekisteristä.

Mitä hyötyä positiivisesta luottotietorekisteristä on?

Positiivisen luottotietorekisterin ansiosta yksityishenkilöt voivat:

 • tarkastella luottojaan kirjautumalla Verohallinnon ylläpitämään asiointipalveluun sen sijaan, että luottojen tietoja pitäisi selvittää eri luotonantajien palveluista. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisella.
 • asettaa itselleen luottokiellon asiointipalvelussa, jos vaikkapa omat tiedot on varastettu. Luottokielto on ilmainen. Sen voi asettaa määräajaksi tai toistaiseksi ja poistaa halutessaan.
 • tarkastella luotonantajien tietopyyntöjä: mikä taho on pyytänyt tietoja, milloin ja mihin käyttötarkoitukseen sekä mitä tietoja on toimitettu.

Positiivisen luottotietorekisterin ansiosta pankit ja rahoituslaitokset voivat:

 • tehdä parempia luottopäätöksiä harkitessaan, onko luotonhakija luottokelpoinen. Luotonantaja on laissa velvoitettu tekemään tietopyyntö positiiviseen luottotietorekisteriin yksityishenkilön luottokelpoisuutta harkitessaan.
 • tehdä luottopäätökset nopeammin, kun tiedot asiakkaan tuloista ja aiemmista luotoista ovat saatavilla yhdessä paikassa.

Nämä tiedot näet rekisteristä

Rekisteri kokoaa tiedot yksityishenkilön luotoista ja tuloista. Luotoista siellä näkyvät esimerkiksi:

 • asuntolainat
 • autolainat
 • kulutusluotot
 • opintolainat
 • luottokortit

Yksityishenkilön tuloista positiivisessa luottotietorekisterissä näkyvät:

 • palkkatulot
 • eläkkeet
 • etuudet

Pääomatulotietoja, esimerkiksi tietoa asunnon vuokraamisesta saaduista tuloista, ei ilmoiteta tulorekisteriin, eivätkä pääomatulotiedot näy sen vuoksi myöskään positiivisessa luottotietorekisterissä. Kun haet luottoa, luotonmyöntäjä pyytää sinua tarvittaessa lähettämään todistuksen pääomatuloistasi.

kysymysmerkki

Usein kysytyt kysymykset positiivisesta luottotietorekisteristä

Miten rekisteriä kehitetään?

Positiiviseen luottotietorekisteriin lisätään seuraavaksi elinkeinoharjoittajille myönnetyt luotot. Näiden ilmoittaminen rekisteriin alkaa 1.12.2025.

Ministeriötasolla valmistellaan lakimuutosta, joka mahdollistaisi taloyhtiölainatietojen lisäämisen positiiviseen luottotietorekisteriin.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Onko positiivinen luottotietorekisteri tietoturvallinen?

Positiivinen luottotietorekisteri on tietoturvallinen. Yksityisasiakas pääsee kirjautumaan asiointipalveluun turvallisesti Suomi.fi-tunnistautumisella.

Luotonantajat saavat tiedot yksityishenkilöiden lainoista ja tuloista vain tekemällä tietopyynnön positiiviseen luottotietorekisteriin. Heidän tulee ilmoittaa, mihin käyttötarkoitukseen tietoja tarvitaan. Tietopyynnöistä jää merkintä rekisteriin. Voit tarkastella niitä asiointipalvelussa.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Mitä eroa on positiivisella ja negatiivisella luottotietorekisterillä?

Negatiivisella luottotietorekisterillä viitataan tavallisesti maksuhäiriötietorekistereihin, vaikka se ei ole niiden virallinen nimi. Positiivisessa luottotietorekisterissä näkyvät yksityishenkilöiden tulot ja luotot. Maksuhäiriötietorekisterit ovat luottotietoyhtiöiden ylläpitämiä erillisiä rekistereitä, jotka toimivat edelleen positiivisesta luottotietojärjestelmästä riippumatta.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Miksi positiivinen luottorekisteri otetaan käyttöön?

Positiivisesta luottorekisteristä on säädetty laissa. Sen tavoite on ehkäistä ja vähentää suomalaisten ylivelkaantumista. Vastaavanlaisia rekistereitä on jo käytössä muissa Pohjoismaissa ja useimmissa Euroopan Unionin maista, ja nyt Suomi seuraa esimerkkiä.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Vaatiiko positiivinen luottotietorekisteri minulta toimenpiteitä?

Ei vaadi. Voit kirjautua Verohallinnon ylläpitämään asiointipalveluun tarkastelemaan luottotietojasi 1.4.2024 lähtien. Pankit ja rahoituslaitokset toimittavat tiedot luotoistasi rekisteriin. Verohallinnon alainen tulorekisteri huolehtii palkkatietojesi toimittamisesta sinne.

Huomaathan, että yksityishenkilöiden asiointipalvelussa näkyvät vain henkilön luotot. Omia tulotietoja voi tarkastella kirjautumalla tulorekisterin asiointipalveluun.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024