Kiinnostus sähkö- ja hybridiautoja kohtaan on kovassa kasvussa

Yksi kuluvan vuoden merkittävistä autotrendeistä on sähköistyminen. Sekä ladattavien hybridien että täyssähköautojen tarjonta on kasvanut ja se näkyy myös tilastoissa.

Kuluva vuosi on ollut haastavaa aikaa autokaupalle. Uusien henkilöautojen rekisteröinnit ovat yhdeksän kuukauden jälkeen 16,5 prosenttia viime vuotta perässä. Syy on luonnollisesti koronapandemian myötä kasvanut epävarmuus ja autohankintojen lykkääminen.

Tilastoissa on kuitenkin havaittavissa myös uusia trendejä. Ladattavien autojen, eli lataushybridien ja täyssähköautojen, määrät ovat jatkaneet vahvan kasvun tiellä. Alkusyksystä parhaimmillaan lähes neljännes ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli ladattavia. Viime aikoina nopeaan tahtiin laajentuneen tarjonnan lisäksi kasvua selittää kuluttajien kiinnostus ympäristöystävällisempää autoilua kohtaan.

Sähkökäytössä on paljon etuja

Ladattavat autot ovat edelleen usein hieman vastaavan kokoisia polttomoottoriautoja kalliimpia, mutta tilanne tasoittuu käytön myötä. Sähköllä ajaminen on Suomessa varsin edullista, joten ladattavien autojen käyttökustannukset jäävät polttomoottoriautojen alhaisemmiksi. Lataaminen vaatii alkuun hieman perehtymistä, mutta autojen yleistymisen rinnalla myös julkiset latausmahdollisuudet ovat parantuneet nopeaan tahtiin. Etenkin kaupunkiympäristöissä on mahdollista selvitä täyssähköautollakin ilman omaa kotilatausmahdollisuutta.

Edullisempien käyttökustannusten lisäksi sähköllä ajamista puoltavat ympäristönäkökulmat ja käyttömukavuus. Paikallispäästöjen vähentämisellä on suora yhteys asuttujen alueiden ilmanlaatuun ja viihtyisyyteen. Kuljettajan viihtyvyyttä puolestaan parantaa sähkömoottorin ominaisuudet vääntävänä voimanlähteenä. Tämän lisäksi täyssähköautojen ja tiettyjen ladattavien hybridien katkoton veto tekee nopeasti vaikutuksen.

Joko sinä olet kokeillut ladattavia autoja?

Teknavi on Suomalainen autoiluohjelma