Perhe valitsee autoa autokaupassa myyjän kanssa

Autorahoituksilla on eroja – mikä on sinulle paras tapa hankkia auto?

Perinteisesti suomalainen ostaa auton lainalla tai osamaksulla, mutta tarjolla on nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja autoiluun.

Rahoitustavat voi jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan: osamaksu- tai lainapohjaisiin tapoihin, leasingiin eli määräaikaiseen vuokraamiseen sekä kokonaan uusiin käyttöön perustuviin palveluratkaisuihin, kuten SHFT-palveluun.

Yksityisleasing on määräaikaista vuokraamista

Yksityisleasingista keskustellaan yhtenä rahoituksen vaihtoehtona koko ajan enemmän. Liisaussopimusta kuvataan usein yksinkertaiseksi ja helpoksi tavaksi hankkia auto, ja se sopiikin hyvin ihmisille, jotka haluavat vaihtaa autoa muutaman vuoden välein ja ovat valmiita sitoutumaan autoilun kustannuksiin useammaksi vuodeksi.

Leasing on käytännössä auton vuokraamista määräajaksi. Se tarkoittaa, ettei liisausauto yleensä säily omistajalla sopimuksen päättyessä, vaan auto palautetaan takaisin leasing-yhtiölle sopimuksen mukaisessa kunnossa. Tässä tapauksessa tulee myös olla valmis luopumaan auton myynnistä mahdollisesti saattavasta voitosta

Leasing-sopimusta tehdessä asiakkaalle ilmoitetaan vuokran määrä ilman tarkennuksia koroista tai muista veloituksista. Tällöin asiakas tietää kuukausittaisen kokonaissumman sekä mitä palveluja summa sisältää, mutta ei yleensä tämän tarkempaa erittelyä.

Koska leasing on määräaikainen sopimus, sitä ei voi katkaista tai autoa vaihtaa kesken sopimuskauden ilman tuntuvaa sanktioita eli sopimussakkoa. Autoilu on siis sidottu tiukasti sopimukseen ja sen pituuteen.

Lisäkuluja ylikilometreistä ja veroista

Leasing-auto voi aiheuttaa yllättäviä lisäkuluja, jos autoa tarvitseekin esimerkiksi lomakausina normaalia enemmän. Tämä johtuu siitä, että leasing-sopimuksessa määritetyn kilometrirajan ylittävistä matkoista veloitetaan ajettujen ylikilometrien mukaisesti. Ylikilometreistä voikin kasvaa huomaamatta lisäpotti, joka veloitetaan sopimuksen päättyessä. Tästä syystä tuleekin miettiä tarkkaan ja realistisesti, kuinka paljon ajokilometrejä sopimusaikana syntyy, jotta ikäviltä lisäkustannuksista vältyttäisiin.

Yllätyksenä voi myös tulla, että liisausauton laskennallista vuokraa nostaa arvonlisävero, koska vuokraus on arvonlisäveron alaista toimintaa. Osamaksusta sen sijaan ei peritä arvonlisäveroa, joten osamaksulla ostettu auto voi tulla senkin vuoksi liisausautoa edullisemmaksi ratkaisuksi.

Osamaksulla läpinäkyvyyttä autokauppoihin

Osamaksurahoituksella tai autolainalla hankittu auto on oma. Osamaksulla ostetun auton voi lunastaa koska tahansa itselleen, myydä eteenpäin tai vaihtaa uuteen. Auton omistaminen on siis joustavaa, eikä omistaja ole sidottu pitkiin määräaikaisiin vuokrasopimuksiin.

Osamaksulla ostettaessa asiakkaalle ilmoitetaan läpinäkyvästi kaikki kulut, joista kuukausimaksu koostuu. Näin osamaksun sisältöä on helppo arvioida ja osamaksuja verrata. Asiakas voi joissain palveluissa jopa itse vaikuttaa osamaksun sisältöön muokkaamalla sopimusta omiin tarpeisiinsa.

Auton ennalta-arvaamattomiin äkillisiin korjauskuluihin on kuitenkin hyvä varautua, jotta ne eivät pääse yllättämään tiukan paikan tullen.

Esimerkiksi Santanderin All in One -palveluun voi paketoida mukaan muun muassa huoltopalvelut ja rengaspalvelut kiinteään kuukausihintaan.

Auton arvo laskee joka tapauksessa – osamaksurahoituksella turvaa

Oli auto hankittu sitten leasing-sopimuksella, laina- tai osamaksurahoituksella, auton arvon aleneminen on aina otettava huomioon autokauppoja tehdessä. Se on piilokulu, joka helposti unohtuu auton muita kustannuksia laskiessa ja saattaa yllättää autoa vaihtaessa.

Osamaksuratkaisuissa auton arvon aleneminen on helpointa hahmottaa. Esimerkiksi Santanderin osamaksupohjaisessa All in One -rahoituksessa autolle määritellään jo kauppaa tehdessä taattu auton arvo, joka antaa turvaa sopimuksen päättyessä. Jos auton vaihtaminen, omaksi ostaminen tai sopimuksen jatkaminen eivät tunnu hyviltä vaihtoehdoilta, auton voi palauttaa helposti Santanderille. Etukäteen määritelty hyvityssumma kuittaa autosta jäljellä olevan velan.

Santanderin All in One -palvelussa auto rahoitetaan osamaksulla, joten sillä saa perinteisen osamaksurahoituksen oikeudet ilman leasing-sopimuksen sitovuutta. All in Onen hinnoittelu on läpinäkyvää ja hintaan sisältyvät tarvittaessa myös huollot ja rengaspalvelut sekä sijaisauto huollon ajaksi. Tutustu uusiin All in One -autoihin tästä.