Vähäpäästöinen auto auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta

Vanhan autokannan päästöt kuormittavat ympäristöä. Uusia vähäpäästöisiä autoja tarvitaan niiden korvaajaksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tähän tähtäävät myös EU:n päästörajoitukset. Ajoneuvorahoituksella voit päästä kiinni uudempaan automalliin.

Euroopan Unioni haluaa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti: 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Yksi keino päästöjen vähentämiseen ovat vuonna 2021 voimaan astuneet tiukemmat päästörajoitukset autonvalmistajille. Ne edellyttävät, että autonvalmistajien kaikkien henkilöautomallien keskimääräiset hiilidioksidipäästöt alittavat 95 grammaa kilometriä kohden. Tiukkojen päästötavoitteiden leikkaaminen leikkaa myös autojen kulutuslukemia. Kullekin valmistajalle lasketaan omat päästörajat autojen painon perusteella.

”Jos raja ylittyy, rapsahtaa yhtiölle 95 euron sakko grammalta. Tämä kerrotaan yhtiön Euroopassa rekisteröimien autojen määrällä”, kertoo Santanderin ajoneuvorahoituksen liiketoimintajohtaja Kari Kauppinen.

Yhä useampi automerkki onkin tuonut markkinoille uusia vähäpäästöisempiä malleja, kuten ladattavia hybridejä ja sähköautoja.

Polttoaineissa vastaava kehitys johtaa kohti uusiutuvia polttoaineita ja niiden komponentteja. Tällaisia ovat esimerkiksi biopohjaiset dieselit ja etanoli.

Se, että vähäpäästöisempiä autoja valmistetaan, ei kuitenkaan riitä.

”Konkreettisia vähennyksiä autoilun päästöissä nähdään vasta, kun uusia autoja otetaan käyttöön”, Kauppinen sanoo.

Sähköauto on lataamassa

Vähäpäästöisen auton hankintaan kannustetaan – autokanta silti vanha

Kun suomalainen vaihtaa autoa, hän valitsee useimmiten nykyistä autoaan uudemman käytetyn mallin. Tuliterän auton ostaa harvempi.

Suomessa ajetaankin keskimäärin vanhoilla autoilla. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan vuonna 2021 autokannan keski-ikä Suomessa oli 12,2 vuotta, kun museoautot jätetään pois laskuista.

”Korkea keski-ikä tarkoittaa vanhaa tekniikkaa ja suuria hiilidioksidipäästöjä. Jos esimerkiksi sähköautojen osuutta halutaan merkittävästi lisätä, ajoneuvokannan kiertonopeus pitää saada huomattavasti nopeammaksi.”

Vähäpäästöisen auton hankinta on nyt houkuttelevampaa kuin koskaan. Sähköautojen latausverkosto laajenee Suomessa koko ajan, ja sähköautolle voi saada valtiolta hankintatukea. Vähäpäästöisille työsuhdeautoille on myönnetty veroetuuksia vuodesta 2022 alkaen.

Jos uuden auton ostaminen omaksi ei houkuta, ei hätää. Nykyaikaiset rahoitussopimukset tuovat ekologiset autot yhä useampien saataville, sillä auton saa käyttöönsä määräajaksi kuukausimaksulla. Määräajan jälkeen auton voi palauttaa rahoitusyhtiölle tai lunastaa omaksi, sopimuksesta riippuen.

Lue lisää ajoneuvorahoituksesta.

Vähäpäästöinen auto kuukausimaksulla – valitse Santanderin rahoitus

Santander tarjoaa yksityisasiakkailleen Yksityisleasing- ja All in one -ajoneuvorahoituksia, joiden avulla asiakas saa valitsemansa uuden auton käyttöönsä kuukausimaksulla.

Kuukausierän suuruus määrittyy asiakkaan ilmoittamien ajokilometrien ja sopimuksen pituuden mukaan. Lisäksi sopimukseen on mahdollista valita käteviä lisäpalveluita, esimerkiksi vakuutus, rengashotelli tai sijaisauto huollon ajaksi, jotka vaikuttavat myös kokonaiskustannukseen.

Voit valita käyttöösi vähäpäästöisen sähköauton, ladattavan hybridin tai vaikka maa- ja biokaasulla kulkevan kaasuauton.

Lue lisää: Jo 30 % autorahoitussopimuksista ladattavien autojen ostoon – autokauppiaat ennustavat suosion kasvua

Santander Yksityisleasing on helppo ja huoleton vaihtoehto:

 • Ei auton omistamisesta syntyviä kustannuksia ja riskejä.
 • Maksat kuukausittaista kiinteää leasingvuokraa.
 • Sopimus kattaa huoltokustannukset, talvirenkaat ja renkaiden uusinnan.
 • Voit valita haluamasi lisäpalvelut.
 • Et tarvitse käsirahaa kauppoja tehdessä.
 • Ei suurempaa viimeistä maksuerää sopimuksen päättyessä.

Santander All in One -rahoitus on joustava ratkaisu:

 • Ei auton omistamisesta syntyviä kustannuksia ja riskejä.
 • Maksat kiinteää kuukausimaksua.
 • Valitse 24 tai 36 kuukauden sopimus.
 • Valitse sopimukseen haluamasi lisäpalvelut.
 • Tee sopimus halutessasi ilman käsirahaa.
 • Voit vaihtaa auton toiseen tai lunastaa auton itsellesi kesken sopimuskauden tai sen päätteeksi.
Nainen laittaa reittiä auton navigaattoriin

Green All in One – kompensoi autoilun päästöt noin 10 eurolla kuussa

Hyvä keino vähentää autoilun negatiivisia ympäristövaikutuksia on Santanderin Green All in One -rahoitustuote, jossa autoilun kilometrit on päästökompensoitu. Green All in One -päästökompensoinnin voi liittää ensirekisteröitävän bensiini-, diesel- tai hybridiauton rahoitussopimukseen.

Keskimäärin päästöjen mitätöinti maksaa noin 10 euroa kuussa. Palvelun hintaan vaikuttavat auton CO2-arvo ja sopimuskilometrit.

Green All in Onen avulla kuluttaja voi varmistaa, että oman autoilun kilometrit päästökompensoidaan, sillä kutakin ajettua kilometriä kohden ostetaan vastaava määrä päästöoikeuksia pois Euroopan suurimpien päästölähteiden käytöstä.

Kaikki Santanderin työsuhdeautot on päästökompensoitu Green All in One -palvelun kautta.

Lue lisää kompensointipalvelusta.

Santanderin vinkit ekologisempaan autoiluun

 • Aja taloudellisesti: vältä turhia kiihdytyksiä ja pysähdyksiä.
 • Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Kun paine on sopiva, energiaa tai polttoainetta kuluu mahdollisimman vähän.
 • Poista turha lasti, kuten suksiboksi katolta, kun sitä ei enää tarvita. Kevyempää kuormaa on energiatehokkaampaa kuljettaa.
 • Huolla auto säännöllisesti. Näin varmistat, että auto toimii mahdollisimman taloudellisesti.
 • Suunnittele reitit niin, että ajat perille suorinta reittiä. Jos mahdollista, vältä ruuhkia: niissä autoa joutuu seisottamaan käynnissä.