Kulutusluotto - järkiratkaisu vai ehdoton ei?

Ideaalitilanteessa pankkitilillämme olisi jatkuvasti säästöjä suuriin ja pieniin hankintoihin, joita elämä eteemme heittää. Tämä ei kuitenkaan aina ole realistista. Tällöin kulutusluotto voi olla ratkaisu arjen hankintojen rahoittamiseen. Kulutusluotto ei kuitenkaan sovi kaikkiin tilanteisiin ja joskus laina kannattaa mieluummin jättää ottamatta.

Toisinaan talomme putket vaativat remonttia nyt eikä ensi vuonna, joskus taas arjen suuret menot kasautuvat harmittavasti peräkkäin ja syövät puskurirahaston. Tällöin kulutusluotto voi olla puhdas järkiratkaisu, kunhan taloudellinen tilanne muuten on tasapainossa. 

Kulutusluotto on joka toisen suomalaisen vaiettu salaisuus. Luotolla rahoitetaankin yleisesti arjen hankintoja, remontteja tai vaikka hammaslääkärikuluja. Aina luottoa ei kuitenkaan kannata ottaa. Ennen lainan hakemista onkin hyvä miettiä, onko oma tilanne sellainen, että lainasta on mahdollista selviytyä. 

Onko kulutusluotto järkevä ratkaisu? 

Kulutusluotto on asia, jota kannattaa pohtia monelta kantilta. Lainaa ei kannata hakea hetken mielijohteesta, mutta toisaalta se ei ole myöskään asia, jota tarvitsisi hävetä tai pelätä. Kulutusluotto voi olla järkiratkaisu sinulle, jos 

Maksuvarasi on hyvä 

Maksuvara on oman talouden tärkein luku ja jokaisen tulisikin ennen lainan hakemista tietää, paljonko omassa taloudessa on pelivaraa. Maksuvaralla tarkoitetaan sitä summaa, joka tuloista jää käteen pakollisten menojen jälkeen. 

Ennen lainan hakemista kannattaa laskea, miten oma maksuvara lainan myötä muuttuisi. Käteen tulisi jäädä lainalyhennyksenkin jälkeen tarpeeksi rahaa mukavaan elämiseen, säästämiseen tai muihin yllättäviin menoihin. 

Laina on tarkkaan harkittu 

Kulutusluottoa ei kannata ottaa hetken mielijohteesta, sillä usein lainaan sitoudutaan pitkäksi aikaa. Toisinaan eteen tulee kuitenkin hankintoja, jotka on toteutettava mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ammattivalokuvaajan kamera, suuremmat remontit, hammaslääkärikulut tai esimerkiksi uusi soitin musiikinharrastajalle. 

Ihmisillä on erilaisia tarpeita, joten on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, mihin hankintoihin kulutusluoton voi ottaa. Tärkeää on kuitenkin se, että tarve on harkittu ja lainaan ollaan valmiita sitoutumaan. 

Toisinaan eteen tulee haasteita, jolloin rahan tarve on akuutti. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kodinkoneiden hajoamiset, äkilliset remonttitarpeet, auton suurempi huolto tai vaikka lemmikin sairastuminen. Näissäkään tilanteissa lainaa ei kannata lähteä hakemaan suin päin, vaan oma maksuvara tulisi aina miettiä läpikotaisin. Jos oma talous on tasapainossa, voi kulutusluotto kuitenkin olla järkiratkaisu arjen yllättäviin menoihin.  

Toisinaan laina on parempi jättää ottamatta 

On myös paljon tilanteita, joissa laina kannattaa jättää ottamatta. Jos oma maksuvara on huono tai jos taloudesta katoaisi lainan myötä kaikki joustovara, ei laina ole hyvä ratkaisu. Lainaa ei myöskään tulisi ottaa elämiseen tai esimerkiksi rästissä olevien laskujen maksuun. Kulutusluotolla ei ole mahdollista ratkaista heikkoa taloudellista tilannetta – pikemminkin päinvastoin. Jos talous on arjessa tiukoilla jo ennestään, laina usein vain pahentaa tilannetta. 

Jos rahatilanne on hankala, kannattaa hakea rohkeasti apua. Esimerkiksi Takuusäätiö neuvoo taloudellisessa ahdingossa ja myös Martat on listannut sivustolleen vinkkejä talouden tasapainottamiseen. 

Raha-asioista kannattaa puhua rohkeasti myös omalle lähipiirille. Suomalaiset tunnetusti salailevat raha-asioitaan, vaikka ei kannattaisi. Kun otat raha-asiat rohkeasti esiin läheistesi kanssa, saatat saada vertaistukea tai konkreettista apua tilanteeseesi.  

Vastuullinen luotonantaja tarkistaa hakijan maksuvaran 

Vastuullinen luotonantaja pyrkii selvittämään lainanhakijan maksuvaran huolellisesti ennen lainan myöntämistä. Esimerkiksi me Santanderilla hylkäämme jopa 90 prosenttia lainahakemuksista hakijan taloudellisen tilanteen vuoksi. Toisinaan tarjoamme hakijalle haettua summaa pienempää lainaa, jos arvioimme hakijan taloudellisen tilanteen vaarantuvan isomman lainasumman myötä. 

Lue lisää Santanderin vastuullisuudesta ja vastuullisen luotonannon periaatteistamme.