Tiedätkö, kuka ylipäänsä voi hakea lainaa? Huomioi nämä asiat lainaa hakiessa ja lue vinkit erilaisiin lainoihin

Isojen hankintojen rahoittaminen voi mietityttää varsinkin, jos lainan hakeminen on uusi asia. Vaikka siinä ei ole mitään erikoista tai vaikeaa, ennen lainan hakemista kannattaa miettiä muutama asia tarkasti läpi.

Ennen lainan hakemista kannattaa pohtia, mihin tarkoitukseen lainaa on ottamassa ja paljonko sitä todella tarvitsee. Lainasumma kannattaa aina suhteuttaa tarkasti tarpeen mukaan, eikä lainaa tule missään nimessä ottaa vain huvin vuoksi.

Laske maksuvara tarkasti

Kun täytät luoton ennakkovaatimukset, laske seuraavaksi oma maksuvara ja lainan takaisinmaksukyky.

Maksuvara lasketaan laskemalla yhteen kuukausittaiset tulot ja menot. Maksuvara tarkoittaa sitä rahamäärää, joka on vapaasti käytössä kuukaudessa, eli mihin kaikkeen on oikeasti varaa. Omaa taloutta ei tule vetää liian tiukalle. Varaa pitäisi olla yllättäviin menoihin, mutta myös itsestä mukavalta tuntuvaan elämään.

Vastuullinen rahoittaja tarkistaa aina lainanhakijan tiedot ja arvioi hakijan maksukykyä niiden pohjalta. Vastuullinen luottopäätös perustuu luotonantajan tekemään maksukyvyn arviointiin. Jos lainan kokonaiskustannukset ovat liian suuret suhteessa asiakkaan tulotasoon, ei lainaa voida myöntää. Esimerkiksi Santanderilla hylätään noin 90 % kaikista hakemuksista.

Mieti sopiva kuukausilyhennys ja tutustu tarkasti kustannuksiin

Maksuvaran myötä on helppo päättää myös haettavan lainan summa sekä kuukausilyhennys. Mieti kuinka nopeasti haluaisit maksaa lainan pois ja millainen kuukausimaksuerä budjetille sopii. Tärkeintä on katsoa, että kuukausierä mahtuu omaan talouteen ja maksukyky riittää sen maksamiseen.

Lainoja on olemassa monenlaisia ja alkuun sopivimman lainan löytäminen voi tuntua hankalalta. Lainojen vertailu kuitenkin kannattaa. Lainan kokonaiskustannuksiin kannattaa perehtyä huolella, sillä edullisimman ja kalleimman lainan välillä voi olla jopa tuhansien eurojen ero.

Tärkeintä on ottaa huomioon lainan kokonaiskustannukset, jotka syntyvät lainan määrästä, koroista, tilinhoitomaksusta, maksuajasta ja kuukausieristä. Yksittäisten asioiden, kuten kuukausikoron määrän, ei kannata antaa sumentaa ajattelua, vaan huomio on hyvä suunnata kokonaisuuteen eli todelliseen vuosikorkoon. Yleisesti voi ajatella, että mitä pienempi todellinen vuosikorkoprosentti on, sitä edullisempi on myös lainan hinta kaiken kaikkiaan.

Kun kustannukset ovat selvillä, on itselleen sopiva kuukausierä helpompi määritellä.

Maksa laina ajallaan – tai jopa nopeammin

Lainan ottaminen kannattaa silloin, kun sen ottaa järkevään kohteeseen, laina on edullista ja lainan lyhentämisestä pystyy huolehtimaan suunnitellussa aikataulussa.

Kun sopiva laina on löytynyt ja se on myönnetty, on tärkeää noudattaa tarkasti sovittua maksusuunnitelmaa. Jos kuukausimaksusta selviäminen muuttuu vaikeaksi esimerkiksi yllättäen heikentyneen taloustilanteen takia, velkojaan kannattaa olla heti yhteydessä maksujärjestelyjen sopimiseksi.

Jos mahdollista, laina kannattaa aina maksaa takaisin mahdollisimman nopeasti, jopa maksusuunnitelmaa nopeammin. Laina-ajan pituus vaikuttaa lainan kustannuksiin ja kuukausierien suuruuteen, joten maksamalla lainan nopeasti takaisin säästää usein kuluissa.