Luulitko luotonantajan tekevän pelkkää kovaa bisnestä? Nämä esimerkit osoittavat, miten maailman vastuullisin pankki tekee hyvää

Voiton tavoittelu on yritysten toiminnan perusta, mutta rahaa voi keskittää myös hyvään tarkoitukseen. Santanderin tavoite on kantaa vastuu toimintansa vaikutuksista kaikista näkökulmista.

Yhä useampi yritys satsaa vastuullisuuteen, ja myös pankit ja luotonantajat tekevät monin tavoin hyvää. Dow Jonesin ylläpitämässä vastuullisen sijoittamisen indeksissä maailman vastuullisimmaksi pankiksi vuonna 2019 valitun Santanderin toiminta perustuu täysin vastuulliseen luotonantoon, mutta yritys huomioi myös muut näkökulmat.

– Vastuullisuus merkitsee meille vastuun kantamista niistä vaikutuksista, joita meillä on toimintaympäristöömme. Se koskee kaikkia liiketoimintamme osa-alueita, ja muodostuu taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta, sanoo Santander Suomen toimitusjohtaja Peter Sjöberg.

Taloudelliseen vastuuseen liittyy vastuullinen luotonanto, sosiaaliseen vastuuseen erilaiset yhteistyöprojektit muun muassa TATin ja Sospedin kanssa. Ekologiseen näkökulmaan Santander tarjoaa lisäpalvelun autorahoituksen yhteydessä, minkä avulla asiakkaat voivat kompensoida autojensa päästökilometrit.

– Arvojen tulee näkyä myös yritysten teoissa. Esimerkiksi emme Santanderilla halua lisätä ylivelkaantumista, minkä vuoksi hylkäämme 90 % meille tulleista hakemuksista sen takia, ettei asiakkaalla ole varaa ottaa lainaa.

Arvojen mukainen toiminta ei kuitenkaan ole Santanderin näkökulmasta ristiriidassa yrityksen taloudellisten tavoitteiden kanssa, vaan pikemminkin tukee tavoitteita.

– Usein ajatellaan, että arvot ovat pitkäaikaisia ja liiketoimintaan liittyy lyhytaikaisia mittareita. Uskon, että niiden molempien kanssa pystyy elämään, jos kulttuuri ja arvot ovat selvät. Silloin päätökset ovat loppupelissä aika helppoja. Pitkässä juoksussa arvot tulevat määrittämään yrityksen menestyksen. Ajat ovat muuttuneet positiiviseen suuntaan, sanoo Sjöberg.

Santander tarjoaa tukea eri elämäntilanteisiin

Santander tekee yhteistyötä Talous ja nuoret TATin kanssa, ja oli mukana luomassa lukiolaisille neljää ilmaista bisneskurssien oppimateriaalikokonaisuutta. Niiden avulla lukioikäiset nuoret oppivat keskeisiä talous- ja työelämätaitoja ja saavat etumatkan työmarkkinoille - riippumatta siitä, mille alalle he lopulta suuntaavat.

TATin ja Jyväskylän ylipiston kanssa lukiolaisille tarjotaan myös mahdollisuus osallistua avoimen yliopiston Oman talouden hallinta -opintojaksolle.

Osana nuorille suunnattua bisneskurssia Santander oli mukana suunnittelemassa juuri nuorille tarkoitettua Millainen rahankäyttäjä olet -testiä, jonka avulla nuoret voivat tehdä arvion omista kulutustottumuksista. Kun koulu loppuu -sivustolla oleva testi on suunnattu erityisesti itsenäistymisen kynnyksellä oleville nuorille.

Nuorten lisäksi Santander tukee myös aikuisia: osana Sosped-säätiön keski-ikäisille miehille suunnattua Feeniks-hanketta julkaistu Pää pinnalla -podcast tarjoaa talousongelmien kanssa kamppaileville paitsi vertaistukea myös konkreettisia vinkkejä. Mikko Kuustosen juontamassa podcastissa keski-ikäiset suomalaismiehet kertovat omasta velkaantumisestaan. Joka jaksossa on vieraana myös talousammattilainen, joka jakaa omat vinkkinsä.

Lue lisää Santanderin vastuullisuudesta!