Miesten viikon kampanja haastaa suomalaiset miehet lauteille puhumaan syvällisiä – “Kyllä miehetkin puhuvat tunteistaan”

Marraskuun ensimmäisellä viikolla suomalaiset miehet haastetaan puhumaan toisilleen ja kertomaan siitä somessa Puhetta lauteilla -kampanjalla. Tarkoituksena on rohkaista miehiä puhumaan vaikeistakin asioista toisilleen ja läheisilleen.

Isänpäivään päättyvän Miesten Viikon kunniaksi Feeniks-hanke, Rauhanturvaajaliitto, Miessakit ry, Oktober Oy, Suomi Sauna Day ja Santander haastavat suomalaiset miehet puhumaan toisilleen saunan lauteilla ja kertomaan keskustelunaiheista sosiaalisessa mediassa tunnisteella #puhettalauteilla ja #miestenviikko.

Kampanjan sosiaalisen median saunakeskustelutarinoiden tarkoituksena on kannustaa miehiä keskustelemaan avoimesti läheisten kanssa ja kuuntelemaan toisten tarinoita. Kampanjan Facebook-tapahtumassa kerrotaan tarkemmin kampanjasta ja jaetaan tietoa ja ajatuksia.

Miehet haluaisivat puhua enemmän – psyykkiset ongelmat kasvussa

Miesten viikolle suunnattu kampanja rohkaisee miehiä puhumaan vaikeina aikoina siitä, mikä on oleellista. Hyvinvointi alkaa hyvästä kohtaamisesta, kuuntelemisesta ja kuulluksi tulemisesta.  

“Sen mitä #suomitanssii, #suomisaunoo ja #suomilaulaa-sometempaukset tekivät suomalaisten yhtenäisyydelle ennen koronapandemiaa, #puhettalauteilla tuo yhteisöllisyyttä ja toivon ilmapiiriä marraskuun pimenevälle viikolle”, sanoo Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

Tilastokeskuksen viimeisimpien barometrien mukaan kuluttajien luottamus omaan talouteen on laskussa. Lisäksi psyykkiset ongelmat ovat nousseet tänä vuonna, ja moni on huolissaan omasta toimeentulostaan. Ruuhkautuneet tukipuhelimet ja tukipalvelut osoittavat, kuinka monet haluavat puhua. 

“Kyllä mies puhuu tunteistaan ja mistä vain, kun siihen vain on paikka ja hyvä seura. Puhumisella on väliä, ja mikä sen parempi paikka puhumiselle kuin hyvä seura ja lauteet. Rohkaisemme miehiä puhumaan keskenään arjessa, ilman päihteitä. Olivatpa kyseessä sitten toimeentuloon, rakkauteen tai isyyteen liittyvät kysymykset, niistä pitää puhua nyt eikä liian myöhään. Ja jokaisella miehellä on lähellään ihmisiä, joita puhumisen esimerkki voi rohkaista”, Vuorinen sanoo.

Saunassa riisutaan arvomerkit ja tittelit – Rauhanturvaajaliitto tietää saunan ja keskustelun voiman

Mukana kampanjassa oleva Rauhanturvaajaliitto on rakentanut saunoja ja hyvää keskustelua maailmalle jo viisi vuosikymmentä. 

“Kun suomalaiset rauhanturvaajat saapuvat toimialueelle 40 asteen helteeseen, he rakentavat ensimmäisenä tukikohtaan saunan. Saunassa rauhanturvaajat, kuten muutkin suomalaiset ympäri maailman rentoutuvat, juttelevat päivän sattumukset ja puivat vakavampiakin aiheita. Saunassa riisutaan vaatteet, arvomerkit ja tittelit, ja ollaan kaikki samanlaisia ihmisiä”, sanoo Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat luottaneet saunan ja keskustelun voimaan aina.

“Väitetään, että miesten on vaikea puhua asioistaan. Me emme niele tätä väitettä. Me haluamme lisätä ymmärrystä siitä, että kyllä ihminen ihmiselle puhuu tunteistaan ja kokemuksistaan, kun on oikea hetki, kaveri, tilanne eikä minkäänlaista pakkoa. Tämän kampanjan jälkeenkin olemme auttamassa, että kaikilla olisi juttelukaveri”, Ryhänen sanoo.

Lisätietoja:

Miikka Vuorinen

Hankepäällikkö, Feeniks-hanke

Sosped-säätiö

miikka.vuorinen@sosped.fi 

040 164 6411

 

Timo Ryhänen

vertaistukikoordinaattori

Rauhanturvaajaliitto

timo.ryhanen@rauhanturvaajaliitto.fi

040 7319007

Puhetta lauteilla -kampanjassa ovat mukana Sosped-säätiön Feeniks-hanke, Rauhanturvaajaliitto, Miessakit ry, Oktober Oy sekä Suomi Sauna Day. Kampanjan yhteistyökumppanina on Santander. #puhettalauteilla Lue lisää Facebookista.

Koronapandemian johdosta miehiä rohkaistaan puhumaan pienissä porukoissa ja niissä saunoissa, joita heidän lähellään on. Jos sinulla on flunssaoireita, istu sohvalle ja soita läheisellesi hyvä, pitkä puhelu.