Lainojen kulut saattavat mietityttää

Suhteuta hakemasi lainasumma taloutesi kantokykyyn

Isojen hankintojen rahoittaminen voi askarruttaa. Esimerkiksi kodin remontit ovat iso kuluerä, joihin kulutusluoton hakemista saatetaan harkita. Jos päädyt hakemaan lainaa, mieti, kuinka paljon olet valmis lyhentämään sitä kuukaudessa. Lainan kokonaiskustannuksiin kannattaa aina perehtyä huolella.

Ennen kulutusluoton hakemista on tärkeää huomioida, että lainasumman lisäksi maksettavaa kertyy muista lainanottoon liittyvistä kuluista. Kokonaiskustannukset koostuvat lainan määrästä, koroista ja tilinhoitomaksuista. Kun kustannukset ovat selvillä, on itselleen sopiva kuukausierä helpompi määritellä.

Laina kannattaa aina maksaa takaisin mahdollisimman nopeasti. Laina-ajan pituus vaikuttaa kuukausierien suuruuteen, joten arvioi ennen luoton hakemista, kuinka paljon voit käyttää rahaa lyhennyksiin ja lainanhoitokuluihin kuukaudessa. Tee realistinen arvio siitä, paljonko kuukausituloistasi jää pakollisten menojen jälkeen käteen. Omaa taloutta ei tule vetää liian tiukalle. Varaa pitäisi olla yllättäviin menoihin, mutta myös itsestä mukavalta tuntuvaan elämään. 

Vastuullinen luottopäätös perustuu luotonantajan tekemään maksukyvyn arviointiin

Vastuullinen rahoittaja tarkistaa aina lainanhakijan tiedot ja arvioi hakijan maksukykyä niiden pohjalta. Jos lainan kokonaiskustannukset ovat liian suuret suhteessa asiakkaan tulotasoon, ei lainaa voida myöntää. Santanderilla hylätään noin neljä hakemusta viidestä.

“Oma takaisinmaksukyky tulisi aina arvioida itse ja ilmoittaa omat tiedot luotonantajalle huolellisesti”, Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren toteaa.

Timgrenin mukaan lainanhakijalla ei välttämättä aina ole aikaa ja osaamista kokonaiskustannusten arvioimiseen. Oman talouden kantokykyä voi arvioida Elä kohtuudella -sivulta löytyvän laskurin avulla. Syötä laskuriin kuukausittaiset tulosi ja menosi, ja laskuri kartoittaa taloudellisen tilanteesi lukujen pohjalta.