Kesän jäljiltä kasa luottolaskuja maksettavana? Näin otat tilanteen haltuun
Loma-ajan kuluja maksetaan usein luottokortilla tai osamaksulla, oli kyseessä sitten uudet terassikalusteet, lomamatkat tai festariliput. Taakse jäänyt lomakausi muistuttaa taas itsestään syksyn mukana saapuvien laskujen muodossa. Lue vinkkimme järkevään luottojen ja osamaksujen hallinnointiin.
Kartoita ja priorisoi
Kun kuluneen kesän laskuja alkaa kasaantua useammasta eri paikasta, on hyvä selvittää kertyneiden lainojen suuruuksien lisäksi niiden korot ja käsittelymaksut. Lainojen välillä voi olla huomattavia eroavaisuuksia ja osa lainoista voi koitua helposti yllättävänkin kalliiksi.
Käy läpi kaikki laskut ja priorisoi, missä järjestyksessä sinun kannattaisi ne maksaa. Oman talouden tueksi luotu budjetti auttaa tässä – sen avulla näet, miten luottojen maksu vaikuttaa muuhun talouteesi, ja milloin pystyt maksamaan mitäkin laskuja pois.
Jos itsetehdyn budjetin laatiminen tuottaa hankaluuksia, voit ottaa käyttöön esimerkiksi Marttojen budjetti- ja kirjanpitolomakkeen tai Penno-työkalun.
Nosta vähimmäislyhennysmäärää, jos tilanteesi sallii
Luottokorteille on usein määritelty vähimmäislyhennysmäärä. Tällöin luottoa maksetaan kuukausittain pois esimerkiksi 50 euroa. On hyvä muistaa, että jäljelle jäävät lainasummat kerryttävät luottokorttitileille aina lisää korkoa.
Kun luottoa olisi varaa lyhentää kerralla enemmänkin, kannattaa niin yleensä myös tehdä. Omaan talouteen laadittu budjetti auttaa myös sopivan lyhennyserän valitsemisessa.
Tarkista rahoittajan vastuullisuus
Vastuulliselta rahoittajalta haettu kulutusluotto on usein kuluiltaan ja koroiltaan edullisempi kuin luottokortti tai osamaksulaskut. Hyvältä toimijalta saat tarkan, omaan tilanteeseesi sopivan takaisinmaksusuunnitelman. Näin luotto tulee oikeasti maksetuksi ajallaan ja vältytään siltä, että luottoa käyttää samaan tahtiin kuin sitä maksetaan pois.
Kulutusluottoa ottaessasi kannattaa varmistaa, että luotonantaja ottaa tilanteesi tarkasti huomioon. Mieti aina kaksi kertaa, jos luotonantaja on valmis lainaamaan sinulle rahaa ilman, että kysyy sinulta tulojesi suuruutta ja aikaisemman lainan määrää. Ilman näitä tietoja luotonantaja ei voi tarkasti laskea ja arvioida juuri sinulle sopivaa lainaa ja maksuerää.
Muista nämä:
- Vertaile luottojesi korkoja ja käsittelymaksuja: kuinka paljon luottosi todellisuudessa sinulle maksavat? Uuden korkokattolain mukaan vakuudettomissa lainoissa todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 20%.
- Nosta luottokorttisi minimilyhennystä, jos taloudellinen tilanteesi suo sen.
- Varmista aina lainaa ottaessasi, että valitsemasi rahoittaja on vastuullinen ja asiakkaansa tilanteesta kiinnostunut toimija.
Lue lisää: santanderconsumer.fi/laina