Kaksi tonnia vanhan auton romutuksesta – uusi auto voi olla ympäristöteko

Valtio tukee uuden auton ostamista, jos samalla luovuttaa vanhan auton romutettavaksi. Romutuspalkkiokampanja kannustaa erityisesti vähäpäästöisten sähkö- ja kaasuautojen sekä hybridiautojen ostoon. Santanderin All in One -rahoituspalvelulla voi myös kompensoida autoilun päästöjä.

Vuoden alusta alkaen vanhan, liikennekäytössä olleen auton romuttamisesta on voinut hakea palkkiota, jonka voi hyödyntää uuden auton hankinnan yhteydessä. Romutuspalkkiokampanja on suunnattu yksityishenkilöille, jotka omistavat liikennekäytössä olevan, vuonna 2010 tai aiemmin ensirekisteröidyn auton. Romutuspalkkiota haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista

Romutuskampanja tähtää henkilöliikenteen päästövähennyksiin 

Romutuspalkkiokampanjalla halutaan ensisijaisesti vähentää henkilöautojen aiheuttamia liikennepäästöjä. Palkkio on suuruudeltaan 1 000 tai 2 000 euroa, kun samalla ostaa uuden henkilöauton.  

2 000 euron romutuspalkkion saa vähäpäästöisten täyssähköauton, etanoli- ja kaasuauton tai ladattavan hybridiauton ostamiseen. 1 000 euron romutuspalkkion taas saa bensiini- ja dieselautoihin sekä ei-ladattaviin hybrideihin, joiden päästöt ovat enintään 120 g/km. 

Romutuspalkkiota voi hakea vain omistusautoon. Esimerkiksi Santanderin osamaksurahoitteisen All in one -palvelun käyttäjä voi hakea tukea, mutta yksityisleasing-asiakas ei. Osamaksukauppa soveltuu romutuspalkkioon, koska osamaksukauppaan perustuva hallinta johtaa ajoneuvon omistamiseen, kun taas leasingissa kyse on vuokraamisesta.

Vanhan auton voi viedä romutettavaksi Suomen Autokierrätyksen pisteeseen, joita on ympäri Suomea 285. Romutettavan auton materiaalit menevät mahdollisuuksien mukaan uuteen hyötykäyttöön. 

Romutuspalkkiokampanja jatkuu vuoden 2021 loppuun tai siihen asti, kunnes kahdeksan miljoonan euron määräraha on jaettu loppuun romutuspalkkioina. Romutuspalkkion voi käyttää myös sähköavusteisen polkupyörän tai joukkoliikennelippujen hankintaan.

Ladattavat autot kiinnostavat suomalaisia – sähköautojen ja ladattavien hybridien osuus automyynnistä kasvussa 

Suomen autokanta on jo vuosia ollut Euroopan vanhimpia. Uuden auton hankkimiseen kannustetaan niin turvallisuuden kuin ympäristöystävällisyyden vuoksi. Vaikka koronapandemia vähensi uusien ja kasvatti käytettyjen autojen myyntiä, jo syksyllä 2020 suomalaiset autokauppiaat ennakoivat ladattavien autojen myynnin kasvavan 10–50 prosenttia. 

Syksyllä 2020 liikenteessä oli noin 40 000 ladattavaa henkilöautoa Suomessa. Kun ladattavien autojen määrä kasvaa, kasvaa myös ladattavien autojen osuus suomalaisissa autorahoitussopimuksissa.  Santanderin myyntitilastoista käy ilmi, että jo 30 prosenttia autorahoitussopimuksista tehdään ladattavien autojen ostoon. 

Santanderin All in One -rahoituksella päästötkin voi kompensoida

Uuden auton hankinnassa kynnyskysymykseksi saattaa nousta uuden auton hinta kertakustannuksena. Myös jälleenmyyntiarvo sekä auton huoltoon ja ylläpitoon liittyvät asiat saattavat mietityttää. 

Santander tarjoaa yksityishenkilöille All in One -palvelua, jolla uuden auton saa käyttöönsä 24 tai 36 kuukaudeksi osamaksusopimuksella, halutessaan myös ilman käsirahaa. Kun sopimuskausi päättyy, auto kannattaa myydä autoliikkeeseen vaihtokohteena uutta autoa hankittaessa. Auton voi myös lunastaa omaksi maksamalla sen loppuvelan Santanderille. Kolmas vaihtoehto on palauttaa auto Santanderille, jolloin Santander maksaa autosta sopimuksen mukaisen ennalta sovitun auton arvon, joka kattaa vähintään sopimuksen mukaisen loppuvelan.

Jos elämäntilanne muuttuu kesken sopimuskauden, auton voi ilman sanktiomaksua myydä autoliikkeeseen vaihtokohteena uutta hankittaessa tai lunastaa sen itselleen maksamalla loppuvelan. Sopimukseen voi valita palvelutason kolmesta vaihtoehdosta. Laajimmalla palvelutasolla Santander hoitaa yhteistyökumppaniverkostonsa kanssa myös määräaikaishuollot, vaihtaa renkaat ja hoitaa niiden säilytyksen.

Uuden auton ostaminen voi olla ympäristöteko myös rahoitusmuodon näkökulmasta. Green All in One -lisäpalvelulla voi mitätöidä auton ja sille sovittujen sopimuskilometrien päästöt, ja palvelumaksu ohjataan lyhentämättömänä päästöoikeuksien mitätöintipalvelun kattamiseen. 

Lue lisää romutuskampanjasta.

Hae romutuspalkkiota Traficomista

Lue lisää All in One -rahoituksesta.