Santanderin vastuullisuusvuosi sujui tien päältä saunan lauteille

Maailman vastuullisimman pankin Santanderin vastuullisuustyö laajeni Suomessa viime vuonna uusille alueille vihreästä liikenteestä nuorisotyöhön ja saunan lauteille asti.

Yli puolet suomalaisista lukiolaisista haluaisi opiskella lukiossa enemmän säästämisestä, sijoittamisesta ja muista oman talouden hallintaan liittyvistä aiheista. Nämä ovat taitoja joita tarvitsee elämässä riippumatta siitä, mille alalle lopulta suuntaa.

Olemme pitkään tehneet yhteistyötä Talous ja Nuoret ry:n sekä kansainvälisten yliopistojen kanssa nuorten talousosaamisen edistämiseksi. Viime vuonna käynnistimme TAT:n ja Jyväskylän yliopiston kanssa Oman talouden hallinta -hankkeen, joka tarjoaa lukiolaisille mahdollisuuden osallistua avoimen yliopiston Oman talouden hallinta -opintojaksolle

Opintojakson tavoitteena on antaa itsenäistymisen kynnyksellä olevalle nuorelle avaimet omaan elämään, jonka lähtökohtana on käyttää rahaa niin, että sitä jäisi joka kuukausi myös säästöön. Maksuttoman kahden opintopisteen opintojakson on käynyt tähän asti 140 opiskelijaa, eli opiskeltuna on siis yhteensä yli 7 000 tuntia taloustaitoja.

Olimme myös mukana TAT:n kanssa suunnittelemassa nuorille tarkoitettua Millainen rahankäyttäjä olet -testiä, jonka avulla voi arvioida omia kulutustottumuksiaan. Tiedätkö sinä, kuinka paljon käytät rahaa kuukaudessa esimerkiksi suoratoistopalveluihin?

Vihreämmin tien päälle

Viime vuonna autoimme suomalaisia pienentämään hiilijalanjälkeä tarjoamalla ja kehittämällä innovatiivisia liikkumisen ratkaisuja. Haluamme olla mukana ilmastonmuutoksen hillinnässä ja tämä on osa vastuullisen luotonantajan roolia. Olemme allekirjoittaneet YK:n ilmastotoimien kollektiivisen sitoumuksen ja olemme olleet jo pitkään yksi suurimmista uusiutuvan energian rahoittajista maailmassa.

Autoilun Green All in One –palvelussa Santanderin rahoittaman auton tuottamat hiilidioksidipäästöt mitätöidään ostamalla päästöoikeuksia päästökauppajärjestelmästä. Asiakkaan ei tarvitse itse huolehtia päästöjen laskemisesta tai kompensointikohteiden valinnasta, vaan palvelu hoitaa ne asiakkaan puolesta. 

Yhteistyökumppanimme vihreämmässä liikenteessä on VTT:n asiantuntijoiden perustama CO2Esto, jolla on käytössään ainutlaatuinen EU:n päästökauppajärjestelmän kautta toimiva päästöjen kompensointipalvelu. Yrityksen tekemä kompensointi perustuu päästöoikeuksen aitoon ja läpinäkyvään ja vähentämiseen EU:n alueella.

Puhetta rahasta ja selviytymistarinoita maksuhäiriöistä

Keväällä 2020 käynnistimme Sosped-säätiön Feeniks-hankeen kanssa Pää pinnalla -hankkeen ja julkaisimme yhdessä Mikko Kuustosen kanssa tehdyn Pää pinnalla -podcast-sarjan. Sarjassa päästään kuulemaan tavallisten suomalaisten miesten rohkaisevia tarinoita sekä talousammattilaisten ajatuksia ja vinkkejä. Hanke tarjoaa talousongelmien kanssa kamppaileville paitsi vertaistukea myös konkreettisia vinkkejä. 

Syksyllä hanke laajeni kolmella uudella järjestöllä, kun Miessakit, Rauhanturvaajaliitto ja Aseman lapset lähtivät mukaan tuottamaan sisältöjä podcastiin. Syksyn jaksoissa on mukana myös Suomen vuoden 2019 isä Jukka Lagerblom.

Pää pinnalla -hankkeen taustalla ovat suomalaisten miesten kasvavat maksuhäiriöongelmat. Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Maksuhäiriöt kerääntyvät miehille, ja talousongelmat koskettavat aina myös lähipiiriä, joten maksuhäiriöiden voidaan laskea koskettavan välillisesti yli miljoonaa suomalaista.

Kuuntelutilastojen mukaan Pää pinnalla -sarjan jaksot tavoittivat miehet hyvin. Kevään jaksoista suosituimmat käsittelivät työttömyyttä ja parisuhdetta, kun syksyllä isyyden ja vastuun teemat kiinnostivat kuulijoita. Haluamme kuulla myös sinun tarinasi taloudellisiin haasteisiin ja rahasta puhumiseen liittyen, voit jakaa kokemuksesi anonyymillä lomakkeella.

Marraskuussa Miesten Viikon kunniaksi haastoimme yhdessä Feeniks-hankeen, Rauhanturvaajaliiton, Miessakit ry:n ja Suomi Sauna Dayn kanssa suomalaiset miehet puhumaan toisilleen vaikeistakin aiheista saunan lauteilla Puhetta lauteilla -sometapahtumassa. Tempauksessa olivat mukana Mikko Kuustonen, Paleface ja Joonas Berghäll, ja tapahtuma tavoitti somessa yli 45 000 suomalaista. 

Lue lisää Santanderin vastuullisuustyöstä Suomessa.