Jussi 69 aloitti uransa pahvilaatikoilla – nyt rokkari kertoo parhaat vinkkinsä rumpukoulussa

Herkimmät peittävät korvansa, kun rumpali Jussi 69 antaa esimakua siitä, mitä on luvassa. Yhdeksän onnekasta lasta on päässyt mukaan oppimaan rokkarin järjestämälle rumpuklinikalle.

Helsingissä sijaitsevan Sanomatalon aukiolla on alkamassa äänekäs show. Yhdeksän lasta on saapunut Radio Rockin juontajan ja The 69 Eyes -bändin rumpali Jussi 69:n rumpuklinikalle, joka on osa Santanderin Hyvä joulumieli -kampanjaa.

Jussi 69 lupaa, että vaikka monilla on jo jonkin verran kokemusta rummuista, ovat kaikki tämän päivän jälkeen vielä parempia.

Ensimmäisenä kapulat saa käteensä Roope, joka on päässyt osallistumaan Rumpuklinikkaan myös vuonna 2016. Silloin syntyi innostus rumpuihin. Hän toivoo, että pääsisi ”vetämään hyvillä kannuilla” ja sitähän on luvassa.

"Vanha tekijä, aloitetaanko sinun kanssasi? Yhdellä täällä on vähän kiire, kun hänen pitää ehtiä omalle keikalleen", Jussi 69 sanailee.

Roope on nimittäin vielä samana iltana osallistumassa puhallinorkesterinsa keikalle. Musiikista ja soittamisesta laajasti kiinnostunut poika suuntaa usein koulunsa musiikkiluokkaan soittamaan rumpuja välitunnilla. Onpa hän päässyt jo itsekin opettamaan muita.

"Meillä on koulussa kaksi musiikkiluokkaa ja saamme soittaa välitunnilla. Käymme välillä jammailemassa. Kerran opetin välitunnilla muille perusrumpukomppia", Roope kertoo.

Roope on jo vanha tekijä ja osallistunut Jussi 69:n rumpuklinikalle aiemminkin.

Äänekästä menoa

Ajatus rumpuklinikkaan lähti siitä, kun Jussi 69 muisteli omaa nuoruuttaan ja sitä, miten tarpeellinen vastaava koulu olisi hänellekin ollut.

"Kävin Matti Oilingin muutamalla tunnilla ja opettelin nuotit. Sen jälkeen opettelin soittamaan itse. Rumpunuotit ovat aika simppelit. Ne oppii, jos osaa matematiikkaa", hän kertoo.

Jussi 69 on tuonut paikalle upean rumpusettinsä, mutta lapsuudessa rummut muodostuivat pahvilaatikoista, tyynyistä ja purkeista.

"Laitoin suosikkilevyn soimaan ja soitin ”purkkityynypahvilaatikkosetillä”. Tein kaiken pieteetillä ja kun mokasin, kelasin kasetin oikeaan kohtaan ja vedin uudestaan", Jussi 69 kertoo.

Haasteena tässä harrastuksessa on se, että äänekkyytensä vuoksi rumpujen kanssa ei voi treenata missä tahansa. Jussi 69:kin säilytti lapsena rumpujaan kaverin autotallissa.

Rumpuklinikalla meteliä ei kuitenkaan tarvitse pelätä – päinvastoin.

"Tänne ei ole tultu ujostelemaan. Voi lyödä aika lujaa, eikä siinä edes tarvita hauista", Jussi 69 tsemppaa.

Päivän biisinä on rock-klassikko AC/DC:n Back in black. Tarkoitus on aloittaa nopealla kierroksella, jotta kaikki saavat tuntumaa.

"No niin, laske päässä neljään, anna mennä vaan. Voin laskea tässä vieressä", Jussi 69 kannustaa.

Hän opastaa, miten tuolilla tulisi istua ja miten kapuloita pidetään kädessä.

"Peukalo ja etusormi ottavat kapulasta kiinni, liikkeen tekee ranne", ammattirumpali neuvoo.

Hän itse soittaa aina paljain jaloin. Lapset saavat kuitenkin pitää kengät jalassa, mutta hän ohjeistaa heitä, miten jalan tulisi osua pedaaliin.

"Sitä ei voi potkia. Ergonomia kuulostaa tylsältä, mutta näitä asioita ammattilaiset korjaavat urallaan vieläkin", mies selvittää.

Muutakin kuin pelkkä harrastus

Omaa vuoroa odottaessaan lapset pääsevät treenaamaan myös harjoituspadeilla, joita voi pidellä sylissä tai kiinnittää jalkaan.

"Tämä on aika paha, kun tästä ei kuulu ääntä. Jos tämä alusta olisi vähän puisempi, se ehkä auttaisi", kaksospojat Jesse ja Arttu pohtivat.

Parhaillaan opetuksessa oleva Tinka soittaa tottuneesti ja pääsee jopa jammailemaan yhdessä Jussi 69:n kanssa, joka soittaa samalla omia rumpujaan.

Keskittyminen näkyy ilmeiden vakavoitumisena ja vasta rumputreenin jälkeen lapsilta irtoaa hymy.

"Isä on opettanut minua hieman, mutta en varsinaisesti harrasta rumpujen soittoa", Tinka kertoo.

Rumpuklinikalla hän sai muun muassa vinkkejä siihen, miten pedaalia kannattaa painaa päkiällä, ei koko jalalla.

Jussi 69 tietää kokemuksesta, että monille lapsille rummut ovat muutakin kuin pelkkä harrastus.

"En voi puhua muiden puolesta, mutta minusta rummut oli lapsena maailman kiehtovin asia ja olen sitä mieltä edelleen. Olen myös uran varrella tavannut nuoria, jotka eivät esimerkiksi jaksa keskittyä koulussa, mutta rumpujen parissa aika hurahtaa ja keskittymiskykyä löytyy", rokkari kertoo.

Parasta on kuitenkin nähdä, miten lapset nauttivat hänen opeistaan ja rumpujen soitosta.

"On mielettömän palkitsevaa nähdä se ilo, kun lapsi hiffaa juttuja", Jussi 69 iloitsee.

Katso, millainen päivä Jussi 69:n rumpuklinikalla oli!

Järjestämme Hyvän joulumielen kampanjan tänä vuonna jo viidettä kertaa. Haluamme kampanjallamme kertoa, miten pienillä asioilla voi olla suuri merkitys ja että jokainen voi olla mukana levittämässä hyvää. Viime vuosina joulun alla on vierailtu muun muassa vapaaehtoispalokunnassa, päiväkodissa, löytöeläintaloissa ja palvelutalossa sekä muistettu hali-berninpaimenkoiria.