Vakuudellinen laina

Lainan myöntämiseksi pankit vaativat usein jonkinlaista panttia. Tätä kutsutaan lainan vakuudeksi, ja riippuu paljon lainasummasta ja lainan tyypistä vaatiiko pankki lainalle vakuutta. Vaihtoehtona vakuudelliselle lainalle on vakuudeton laina.

Mikä on lainan vakuus?

Rahan lainaaminen on aina lainanantajalle riski. Jos lainaa ei makseta takaisin, voi pankin lainaan sijoittama raha jäädä saamatta takaisin. Tästä syystä pankki voi vaatia lainalleen jonkinlaisen pantin eli vakuuden tai takauksen

Niin sanotut reaalivakuudet viittaavat esimerkiksi rahastosääsöihin, osakkeisiin tai kiinteistöihin. Lainan vakuuksista puhuttaessa kyse on yleisesti juuri reaalivakuuksista. Vaikka lainan takauksena toimisikin jokin kiinteä omaisuus, kuten asunto, on pankin mahdollista realisoida se rahaksi, jos lainaaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin.

Takaus puolestaan viittaa henkilöön, joka on lupautunut maksamaan lainan, jos lainan ottanut henkilö ei siihen itse pysty. Lainan henkilötakaus on tosin huomattavasti harvinaisempi vaihtoehto lainan vakuuksille. Asuntolainan vakuutena toimii usein joko aiempi tai kyseisellä lainalla ostettu asunto. ASP- eli asuntosäästölainalle myönnetään valtiontakaus. Myös opintolainassa on valtiontakaus.

Mikä on vakuudellinen laina?

Nimensä mukaisesti vakuudellista lainaa varten pankki vaatii lainan myöntämiseksi jonkinlaisen vakuuden. Tämä voi olla esimerkiksi asunto tai henkilötakaus. Jos vakuutena käytetään aiemmin ostettua asuntoa, ei sen yleensä tarvitse olla täysin velaton ja edellisestä asuntolainasta on vielä osa maksamatta. Koska vakuudellinen laina on pienempi riski lainan myöntävälle pankille, ei se yleensä vaadi yhtä suurta korkoa vakuudellisesta lainasta. Toisin sanoen, vakuudellinen laina on vakuudetonta lainaa edullisempi.

Vakuutta vastaan myönnetään myös vakuudettomaan lainaan verrattuna suurempia lainasummia. Kun kyseessä on useiden kymmenien tuhansien lainasta, puhumattakaan yli 100 000 euron lainoista, on jonkinlainen vakuus lähes välttämätön. Täten vakuudellinen laina soveltuu isompien menojen rahoittamiseen. Sekä vakuudellista että vakuudetonta lainaa voidaan käyttää aiempien lainojen poismaksamiseen eli niin sanottuun lainojen yhdistämiseen.

Vakuudettoman ja vakuudellisen lainan erot

Vakuudeton ja vakuudellinen laina sopivat eri tilanteisiin. Tässä näiden kahden lainatyypiin eroja.

  • Vakuudeton laina soveltuu pienempien hankintojen ja menojen rahoittamiseen. Vakuudellinen laina on puolestaan paremmin sopiva isoihin hankintoihin, joissa lainasumma on erittäin suuri.
  • Koska vakuudetonta lainaa varten ei tarvitse hakea erikseen vakuuksia, sen hakeminen ja myöntäminen onnistuu nopeammin. Vakuudettoman lainan voi saada esimerkiksi parin päivän sisällä hakemalla sitä verkossa.
  • Lainan myöntäminen sisältää aina oman riskinsä pankille, jonka varalta pankki voi vaatia vakuutta tai takausta. Kun lainalla on vakuus, ei pankin tarvitse veloittaa lainasta yhtä suurta korkoa kuin vakuudettomasta lainasta.
  • Vakuudettoman lainan laina-aika on usein melko lyhyt, koska myös lainasumma on pienempi. Muun muassa vakuudeton kulutusluotto on tarkoitus maksaa pois nopeasti. Vakuudellisen asuntolainan laina-aika voi puolestaan olla yli 20 vuotta.

Lainaa ilman vakuuksia Santanderilta

Vaikka vakuudellisen lainan korko on yleensä vakuudettomaan vaihtoehtoon verrattuna matalampi, on silti mahdollista saada edullista lainaa ilman vakuuksia. Voit hakea vakuudetonta lainaa moneen tarpeeseen Santanderilta. Myöskään Santander ajoneuvorahoitus ei vaadi erillistä vakuutta tai takaajia, sillä ajoneuvo toimii rahoituksen vakuutena.

Jotta voimme myöntää kuluttajille lainaa ilman vakuuksia, toimimme vastuullisen luotonannon periaatteiden mukaisesti. Näin varmistamme, että laina on molempien osapuolten edun mukainen. Vastuullisella luotonannolla pystymme yhdessä vähentämään lainanoton riskejä sekä vähentämään maksuhäiriömerkintöjä ja ylivelkaantumista.