Säästötili

Säästötilille säästäminen on riskitön ratkaisu ja tehokas tapa säästää rahaa moneen tarkoitukseen. Säästötili tunnetaan myös nimellä talletustili.

Mikä on säästötili?

Säästötilillä tarkoitetaan talletustiliä, joka nimensä mukaisesti on avattu säästämistä varten. Säästötilin voi avata esimerkiksi oman pankin kautta, minkä jälkeen tilille siirretään varoja, joita säästetään tulevaisuutta varten. Hyödyt säästötilistä esimerkiksi säästäessäsi remonttia, lomamatkaa, suurta hankintaa tai odottamattomia menoja varten. 

Miten säästötili toimii?

Säästötiliin kuuluu talletussuoja ja siksi säästötili ei ole tarkoitettu päivittäiseen käyttöön. Täten säästötili eroaa korottomasta käyttötilistä, jota käytetään päivittäisiin maksutapahtumiin ja palkanmaksuun. Säästötilillä olevat rahat pysyvät halutessasi käyttämättöminä säästökohdetta varten, mutta voivat olla myös käytettävissäsi tarpeen tullen. Säästötilien ehdot vaihtelevat palveluntarjoajien välillä, joten muistathan keskustella pankkisi kanssa säästötilin käytöstä ja rajoituksista. 

Säästötilin hyödyt

Rahat keräävät säästötilillä korkoa, jonka rahalaitos maksaa tilin omistajalle vuosittain.   

Varojen säilyttäminen tavallisella käyttötilillä ei ole kannattavaa, sillä pääoma menettää arvoaan inflaation syödessä rahan arvoa. Säästötilin korko mahdollistaa tilin omistajaa hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, joka kasvattaa säästötilillä pidettävää pääomaa. 

Milloin hankkia säästötili?

Säästötili sopii kaikille ja täysi-ikäiset kansalaiset voivat avata sellaisen milloin tahansa. Säästötilin avaaminen on helppo tapa aloittaa säästäminen ja talletustilille siirrettävien summien ei alussa tarvitse olla suuria. Voit aloittaa säästämisen pienellä kuukausittaisella summalla ja siksi säästötilin avaaminen kannattaa mahdollisimman aikaisin. Varmista pankiltasi aina tilin määräaika, korko ja kuinka monta nostoa vuodessa voit tehdä maksutta. Näin säästötilin avaaminen sopii varmasti elämäntilanteeseesi.  

Erityyppiset säästötilit

Säästötilejä on monenlaisia ja niiden käyttötarkoitukset vaihtelevat. Paras säästötili riippuu muun muassa säästäjän tarpeista ja talletuskorosta. Kolme yleistä säästötiliä ovat:

  • Joustava säästötili. Tilin rajoitukset ovat vähäisiä ja säännölliseen säästämiseen sitoutuminen ei ole pakollista.
  • Määräaikainen säästötili. Sijoittaja sitoutuu määräaikaistalletukseen ennalta tiedossa olevalla korolla.
  • ASP-tili. Säästettävät varat käytetään ensimmäisen asunnon ostamiseen. Asuntosäästäjän tulee kuitenkin ottaa huomioon ASP-tilin ehdot, jotta ASP-lainan saaminen ensiasunnon ostoon on mahdollista. 

Santanderin lainasanaston avulla laajennat taloudellista osaamistasi ja opit tuntemaan rahoituksen, säästämisen sekä lainojen termit. Löydät Santanderin nettisivuilta myös tietoa säästämisestä ja lainasta arjen yllätyksiin.