Luottotiedot

Luottotietojen avulla arvioidaan taloudellista asemaa ja maksukykyä esimerkiksi lainanhaun yhteydessä. Sekä omat että toisen henkilön luottotiedot on mahdollista tarkistaa tietyin rajoituksin.

Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedoilla viitataan tietoon yksityishenkilöstä tai yrityksestä, joka kertoo esimerkiksi luotettavuudesta ja lainan takaisinmaksukyvystä. Henkilöiden luottotiedot on tallennettu luottotietoyhtiöiden luottotietorekisteriin, josta ne on mahdollista tarkistaa. Esimerkiksi lainaa myöntävät pankit voivat luottotietojen avulla selvittää, onko lainaa hakeva henkilö luotettava ja maksukykyinen.

Henkilöiden maksuhäiriömerkinnät näkyvät heidän luottotiedoissaan ja voivat vaikeuttaa esimerkiksi lainan saamista tai asunnon vuokraamista. Luottotiedot tarkistetaan kuluttajan hakiessa uutta puhelinliittymää tai hänen ostaessaan tuotteita osamaksulla. Nykyään luottotiedot ja maksuhäiriömerkinnät voidaan tarkistaa myös työnhaun yhteydessä.

Suomessa luottotietojen keräämiseen ovat erikoistuneet Bisnode Finland sekä Suomen Asiakastieto Oy. Luottotietoyritysten palveluja käyttävät esimerkiksi pankit ja muut tahot, jotka tarvitsevat tietoa asiakkaidensa luottotiedoista sekä mahdollisista maksuhäiriöistä.

Miten omat luottotiedot voi tarkistaa?

Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran 12 kuukauden välein. Muussa tapauksessa omien luottotietojen tarkistamisesta tulee maksaa korvaus. Tarkistamalla omat luottotiedot Bisnoden tai Suomen Asiakastiedon rekistereistä voit selvittää, onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä. Maksuhäiriömerkinnän lisäksi näet myös esimerkiksi, milloin mahdollinen merkintä on tehty, kuka merkinnän on tehnyt sekä kuka on tarkistanut luottotietosi edellisen 12 kuukauden aikana. 

Jos maksuhäiriömerkintöjä ei ole, myös tämä selviää omat luottotiedot tarkistamalla. Puhtaat luottotiedot ovat merkki esimerkiksi lainaa myöntävälle pankille tai asuntoa vuokraavalle taholle henkilön maksukyvystä ja vakaasta taloudellisesta tilanteesta. Omien luottotietojen tarkistaminen voi tulla tarpeeseen, jos tuleva vuokranantaja pyytää sinua toimittamaan todistuksen luottotiedoistasi ennen asunnon vuokraamista.

nainen lukee ipadia

Voiko toisen henkilön luottotiedot tarkistaa?

Omien luottotietojen tarkistamisen lisäksi ihmisten luottotiedoista rekisteriä pitäviltä yrityksiltä voi tarkistaa myös muiden luottotiedot tietyissä tapauksissa. Jos olet esimerkiksi vuokraamassa asuntoasi, sinulla on oikeus tarkistaa vuokralaisen luottotiedot tai pyytää häntä toimittamaan todistus luottotiedoistaan ja mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä. Vuokranantajana mahdollisen vuokralaisen luottotietojen tarkistaminen kannattaa, sillä se on kaiken lisäksi vähennettävissä verotuksessa.

Toisen henkilön luottotietojen tarkastamiselle on kuitenkin joitain rajoitteita. Muut kuin omat luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi luoton myöntämistä ja asunnon vuokraamista varten sekä palkattaessa henkilöä tiettyihin työtehtäviin.

Miten luottotiedot voi menettää?

Luottotietojen menettämisellä viitataan maksuhäiriömerkintään, joka näkyy henkilön luottotiedoissa. Pelkkä maksun myöhästyminen ei vielä johda maksuhäiriömerkintään, joka näkyisi luottotiedoissa. Luottotiedoissa näkyvän maksuhäiriömerkinnän voi saada mikäli maksun perintä on edennyt käräjäoikeuteen ja ulosottoon. Myös yli 60 päivää myöhästynyt kulutusluoton maksuerä voidaan ilmoittaa luottotietorekisteriin.

Luottotietorekisterissä näkyy maksun laiminlyönti sekä tieto mahdollisesta konkurssista tai velkajärjestelystä. Luotonantaja voi ilmoittaa luottotietorekisteriin maksun viivästymisestä tietyin edellytyksin.

Maksuhäiriömerkinnän poistumiseen vaikuttaa, millaisesta maksuhäiriöstä on kyse. Kuluttajien maksuhäiriömerkinnät näkyvät luottotiedoissa 2-4 vuoden ajan. Tietyissä tapauksissa maksuhäiriömerkintä voi näkyä huomattavasti pidempään. Jos merkinnän on aiheuttanut maksettavan velan laiminlyönti, voi maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika lyhentyä, mikäli velka maksetaan pois.

Vastuullinen luotonanto ehkäisee luottotietojen menettämistä

Luottotietojen menettämistä kannattaa välttää viimeiseen asti. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki toivo olisi menetetty. Onneksi velkojen järjestelyyn ja raha-asioiden hoitoon voi löytää apua.

Santander on vastuullinen luotonantaja ja myönnämme lainaa vain, kun olemme varmistuneet lainaa ottavan henkilön maksukyvystä ja vakaasta taloudellisesta tilanteesta. Näin pystymme ehkäisemään maksuhäiriömerkintöjä ja luottotietojen menetystä. Lue lisää vastuullisesta luotonannosta.

Jos haluat tarkistaa omat luottotietosi, voit tehdä tämän helposti verkossa. Suomessa luottotietoja keräävät Bisnode Finland ja Suomen Asiakastieto Oy.