Usein kysyttyjä kysymyksiä: Positiivinen luottorekisteri

Vaatiiko positiivinen luottotietorekisteri minulta toimenpiteitä?

Ei vaadi. Voit kirjautua Verohallinnon ylläpitämään asiointipalveluun tarkastelemaan luottotietojasi 1.4.2024 lähtien. Pankit ja rahoituslaitokset toimittavat tiedot luotoistasi rekisteriin. Verohallinnon alainen tulorekisteri huolehtii palkkatietojesi toimittamisesta sinne.

Huomaathan, että yksityishenkilöiden asiointipalvelussa näkyvät vain henkilön luotot. Omia tulotietoja voi tarkastella kirjautumalla tulorekisterin asiointipalveluun.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Miksi positiivinen luottorekisteri otetaan käyttöön?

Positiivisesta luottorekisteristä on säädetty laissa. Sen tavoite on ehkäistä ja vähentää suomalaisten ylivelkaantumista. Vastaavanlaisia rekistereitä on jo käytössä muissa Pohjoismaissa ja useimmissa Euroopan Unionin maista, ja nyt Suomi seuraa esimerkkiä.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Mitä eroa on positiivisella ja negatiivisella luottotietorekisterillä?

Negatiivisella luottotietorekisterillä viitataan tavallisesti maksuhäiriötietorekistereihin, vaikka se ei ole niiden virallinen nimi. Positiivisessa luottotietorekisterissä näkyvät yksityishenkilöiden tulot ja luotot. Maksuhäiriötietorekisterit ovat luottotietoyhtiöiden ylläpitämiä erillisiä rekistereitä, jotka toimivat edelleen positiivisesta luottotietojärjestelmästä riippumatta.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Onko positiivinen luottotietorekisteri tietoturvallinen?

Positiivinen luottotietorekisteri on tietoturvallinen. Yksityisasiakas pääsee kirjautumaan asiointipalveluun turvallisesti Suomi.fi-tunnistautumisella.

Luotonantajat saavat tiedot yksityishenkilöiden lainoista ja tuloista vain tekemällä tietopyynnön positiiviseen luottotietorekisteriin. Heidän tulee ilmoittaa, mihin käyttötarkoitukseen tietoja tarvitaan. Tietopyynnöistä jää merkintä rekisteriin. Voit tarkastella niitä asiointipalvelussa.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024

Miten rekisteriä kehitetään?

Positiiviseen luottotietorekisteriin lisätään seuraavaksi elinkeinoharjoittajille myönnetyt luotot. Näiden ilmoittaminen rekisteriin alkaa 1.12.2025.

Ministeriötasolla valmistellaan lakimuutosta, joka mahdollistaisi taloyhtiölainatietojen lisäämisen positiiviseen luottotietorekisteriin.

Julkaistu 27. maaliskuuta 2024