Rahan puute koetaan esteeksi unelmien toteuttamiselle

Santanderin teettämä unelmatutkimus osoittaa suomalaisten haaveilevan konkreettisista tavoitteista. Terveyttä, läheisten menestymistä ja muuttoa ulkomaille toivovat monet, mutta näkyy unelmissa myös elämän suuret ostokset: koti, auto ja matkustaminen.

Kyselyyn osallistuneilta kysyttiin, mistä he unelmoivat. Vastanneet pohtivat myös unelmien toteuttamista ja niiden rahoittamista. Rahoituslähteen varmistaminen onkin tärkeää erityisesti nuorille aikuisille, sillä jopa kaksi kolmasosaa kyselyyn osallistuneista 25–34-vuotiaista uskovat ykköshaaveensa toteutuvan, jos siihen olisi tarpeeksi rahaa. Myös oman aktiivisuuden kerrotaan olevan merkittävässä roolissa unelmien toteutumiselle.

Moni unelma on käytännönläheinen, mutta iän vaikutus unelmien kohteeseen on huomattava.

– Unelmatutkimuksesta näkyy selvästi, että terveyteen, asumiseen ja työpaikkaan liittyvät haaveet korostuvat kaikissa ikäryhmissä, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Rinkinen Santander Consumer Financelta.

Nuorilla (18–24-vuotiaat) haaveet liittyvät työpaikkaan ja asumiseen. Vanhemmilla (yli 55-vuotiaat) korostuvat oma ja läheisten terveys. Elämän isot ostokset, asunto, mökki, auto ja vene korostuivat puolestaan monen nuoren aikuisen ja aikuisen (25–34-vuotiaiden) konkreettisina haaveina.

Joka toisella riittävät omat säästöt

Joka kolmas kaikista vastanneista kertoi rahan vaikuttavan ykköshaaveen toteuttamiseen. Kaiken kaikkiaan unelman toteutuminen on täysin tai osittain rahasta kiinni kahdelle kolmasosalle vastanneista. Selvästi yli puolet vastanneista käyttää omia säästöjään unelman toteuttamiseksi tai toteutumisen edistämiseksi. Seuraavat lähteet tulevat kaukana perässä, esimerkiksi lainalla unelmiaan rahoittaa noin joka kymmenes.  

– Äkillisiin menoihin hyväksytään yleensä lainarahoitus, jos pesukone tai jääkaappipakastin vaikka hajoaa. Lainaa pitää kuitenkin aina ottaa harkitusti ja omankin turvallisuuden kannalta varmistaa, että myös lainanantaja on vastuullinen toimija. Toisaalta, jos muut asiat ovat kunnossa, sitä voi ihan hyvin myös miettiä vaihtoehtona unelmiensakin suhteen. Miksei toteuttaisi suurta unelmaansa jo nyt, pohtii Rinkinen.


Santander Consumer Finance teetti tutkimuksen IRO Research Oy:n valtakunnallisella kuluttajapaneelilla. Tutkimukseen vastasi 1000 suomalaista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 2.–14.12.2016.


Santander Consumer Finance Oy on suomalainen rahoitusyhtiö, joka aloitti toimintansa vuonna 2007. Santander tarjoaa yksilöllisiä ja joustavia rahoitusvaihtoehtoja niin yksityisille kuin yritysasiakkaillekin sekä toimii edelläkävijänä tuomalla jatkuvasti uusia palveluja markkinoille. Santander Consumer Finance Oy on Suomen suurin autorahoittaja, jonka toimipiste sijaitsee Helsingin Kulosaaressa.


Hae lainaa sinulle sopivalla kuukausierällä

Santanderin laina mahdollistaa suuret ja pienet ideat. Olitpa sitten remontoimassa, rakentamassa tai vaikkapa haaveilemassa perheen yhteisestä unelmalomasta Santander laina soveltuu näihin ja tuhansiin muihin harkittuihin hankintoihin.
Sinä itse tiedät parhaiten toiveesi ja suunnitelmasi, Santander voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi tarjoamalla rahoitusapua tarpeesi mukaan.

Vihdoinkin auton omistaminen on helppoa ja huoletonta

Helppo ja moderni All in One -rahoituspalvelu paketoi sinulle kaikki haluamasi autoilun kiinteät kustannukset yhdeksi kuukausieräksi, jopa ilman käsirahaa! Etsi auto, tee laskelma, hae luottopäätös ja katso mitä kaikkea voit saada sinulle sopivalla kuukausierällä.