Joka neljäs nuori aikuinen kertoo puolison olevan este unelmien toteutumiselle


Santander teetti suuren suomalaisen unelmatutkimuksen ja selvitti mistä suomalaiset oikeasti haaveilevat. Huomionarvoista tutkimuksessa oli kuitenkin se, että suunnilleen joka neljäs nuori aikuinen kertoi, että suurin este oman unelman toteuttamiselle löytyykin parisuhteesta tai läheisistä.

Kyselyyn osallistuneilta kysyttiin mistä he unelmoivat tai haaveilevat ja sen jälkeen he pohtivat sitä, aikovatko he toteuttaa unelmansa ja millä tavalla he esimerkiksi rahoittaisivat mahdolliset haaveensa. Lähes 70 % kaikista vastanneista myönsi, että tärkeimmän unelman toteuttaminen oli suurelta osin tai osin omasta itsestä kiinni. Vaikka suomalaiset uskovatkin, että ovat itse vastuussa omista unelmistaan, huomattava määrä nuorista aikuisista kertoi, etteivät saaneet tukea unelmien toteutumiselle lähipiiristään.

Joka neljäs 25–34-vuotias vastasi, että oma puoliso tai joku muu lähipiiristä on unelman toteutumisen suurin este. Tätä nuoremmilla (18–24-vuotiailla) ja selvästi vanhemmilla (55–64-vuotiailla) tätä ongelmaa ei kyselytutkimuksen mukaan ollut laisinkaan. Näissä ikäryhmissä nuorilla suurin este oli ajan puute (44 %) ja vanhemmilla puhtaasti oma saamattomuus (34 %).

– Tämä tulos ei oikeastaan yllätä mitenkään. Juuri tuossa ikäluokassa esimerkiksi työuran mahdollisuudet näkyvät selkeimpänä, ollaan kohdassa, että se on nyt tai ei koskaan. Siinä vaiheessa, jos puoliso esimerkiksi haaveilee suurperheestä maaseudulla ja toinen haluaa uraohjukseksi New Yorkiin, niin siinä on lähes mahdoton sovittaa unelmia yhteen. Silloin yleensä jompi kumpi joutuu perääntymään omasta unelmastaan, tai usein edessä voi olla myös ero, sanoo filosofi ja professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta.

– Jos erot unelmissa ovat pienempiä, niin hyvällä keskustelulla, diilin teolla ja suunnittelulla voidaan löytää ratkaisuja tai kompromisseja, jolloin molemmat voivat toteuttaa unelmiaan, Airaksinen summaa.

Santanderin teettämässä tutkimuksessa kävi myös ilmi, että pääkaupunkiseudulla puoliso koetaan useammin unelmien esteeksi kuin esimerkiksi pikkukaupungissa. Suurin alueellinen luku oli kuitenkin Pohjois-Karjalassa.

– Pääkaupunkiseudun suurempi luku on vain loogista. Täältä nuoret uraohjukset haluavat lähteä maailmalle tai täällä koetaan olevan enemmän vaihtoehtoja. Pikkukaupungeissa ihmiset ovat keskimääräisesti tyytyväisempiä, eikä sieltä esimerkiksi haluta lähteä pois. Pohjois-Karjala on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Sieltä kaikki haluavat lähteä pois, kärjistää Airaksinen.

Santanderin liiketoimintajohtaja Ville Rinkinen kehottaa nyt ystävänpäivän kynnyksellä ihmisiä keskustelemaan omista unelmistaan ja toiveistaan sen läheisimmän ihmisen kanssa. 

– Unelmat voivat olla myös arjen pieniä juttuja. Sitä, että voi siinä käsillä olevassa hetkessä elää enemmän, ihan jokapäiväisessä olemisessa. Suosittelen kyllä kaikkia keskustelemaan myös näistä sen tärkeimmän ihmisensä kanssa, pohtii Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Ville Rinkinen.

 Santander Consumer Finance teetti tutkimuksen IRO Research Oy:n valtakunnallisella kuluttajapaneelilla. Tutkimukseen vastasi 1000 suomalaista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 2.–14.12.2016

 


Santander Consumer Finance Oy on suomalainen rahoitusyhtiö, joka aloitti toimintansa vuonna 2007. Santander tarjoaa yksilöllisiä ja joustavia rahoitusvaihtoehtoja niin yksityisille kuin yritysasiakkaillekin sekä toimii edelläkävijänä tuomalla jatkuvasti uusia palveluja markkinoille. Santander Consumer Finance Oy on Suomen suurin autorahoittaja, jonka toimipiste sijaitsee Helsingin Kulosaaressa.


 

Hae Santander lainaa

Siirry tästä Santanderin täysin sähköiseen lainahakemukseen.

Vihdoinkin auton omistaminen on helppoa ja huoletonta

Helppo ja moderni All in One -rahoituspalvelu paketoi sinulle kaikki haluamasi autoilun kiinteät kustannukset yhdeksi kuukausieräksi, jopa ilman käsirahaa! Etsi auto, tee laskelma, hae luottopäätös ja katso mitä kaikkea voit saada sinulle sopivalla kuukausierällä.