Talvirenkaiden vaihto lähestyy – tunnetko tieliikennelain vaatimukset?

Vuonna 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki muutti myös talvirenkaita koskevia sääntöjä. Kun muistat lain tärkeät ohjeistukset, talvirenkaiden vaihto käy näppärästi ja ajaminen on turvallista.

Syksyn edetessä ja liukkaiden ajokelien lähestyessä talvirenkaiden vaihto on taas ajankohtaista.

Kesällä 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki muutti talvirenkaiden käyttöaikaa koskevia säädöksiä. Kokosimme tähän muistinvirkistykseksi lain tärkeimmät ohjeistukset talvirenkaiden vaihtoon.

Talvirenkaiden käyttöaika: marraskuusta maaliskuuhun – harkinnan mukaan

Uusi tieliikennelaki muutti talvirenkaiden käyttöajan sääntöjä. Pakollinen käyttöaika piteni kuukaudella syksyllä ja keväällä. Talvirenkaita pitää siis nyt käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää sitä edellyttää.

Laki antaa kuitenkin samalla lisää päätösvaltaa kuljettajalle. Jos kuljettaja arvioi, että sääolosuhteet ja tien kunto eivät vaadi talvirenkaita, kesärenkaita saa edelleen käyttää. “Kesäkelillä” eli esimerkiksi lämpimänä jatkuvana syksynä talvirenkaita ei siis ole enää pakko käyttää. 

Talvirenkaat on kuitenkin laitettava, jos alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, on tarpeen käyttää talvirenkaita jo olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi. Kuskin on siis itse varmistettava, että autossa on kelin ja lain vaatimat renkaat. Lopulta kiistatilanteissa päätöksen tekee poliisi. 

Talvirenkaissa voi olla nastat tai ne voivat olla nastattomia kitkarenkaita. Nastarenkaita saa lähtökohtaisesti käyttää vain marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta jäisen kelin vaatiessa niitä saa käyttää muulloinkin.

Auton lisäksi talvirenkaat on vaihdettava:

  • yli 750 kilon perävaunuun
  • mopoautoon
  • kevyisiin nelipyöriin
  • mopoihin
  • moottoripyöriin
Auto ajaa lumisella tiellä

Talvirenkaiden kunto: turvallisuuden takuu liikenteessä

Kelin muuttuessa syksyllä märäksi, liukkaaksi ja jäiseksi, renkaiden pitokyvyn merkitys kasvaa. Auton pitää tiellä kerrallaan vain kämmenen kokoinen alue renkaasta, jonka pitävyydestä riippuu koko auton ohjaus. 

Tarkista talvirenkaiden kunto ja pitävyys:

  • Renkaissa ei saa olla viiltoja, kulumia tai pullistumia.
  • Renkaista ei saa puuttua paloja.
  • Nastarenkaista ei saa puuttua liikaa nastoja.
  • Renkaiden nastamäärien välinen ero ei saa olla yli 25 prosenttia.

Talvirenkaiden urasyvyydet: kahden euron kolikko testivälineenä

Laki vaatii talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyydeksi vähintään 3 millimetriä. Renkaan pito-ominaisuudet alkavat heiketä kuitenkin jo paljon ennen lain minimivaatimusta. Jos renkaat alkavat olla kuluneet, mutta täyttävät vielä juuri lain kirjaimen, niiden uusimista kannattaa harkita heti. Renkaat kuluvat käytössä, ja urasyvyys saattaa käyttökauden aikana laskea vaarallisen matalaksi.

Tarvitsetko rahoitusapua uusiin renkaisiin? Tutustu lainoihimme.

Helppo työkalu urasyvyyden mittaamiseen on kahden euron kolikko. Sen hopeinen ulkoreuna on noin 4 millimetriä leveä. Jos kolikon uloin reuna uppoaa talvirenkaan uraan kokonaan, se täyttää vielä lain vaatimuksen.

Jos talvirenkaiden kunnossa on eroja, parempikuntoiset renkaat kannattaa laittaa taakse. Muista myös tarkistaa rengaspaineet auton ohjekirjan mukaiseksi.

Santanderin All in One -sopimukseen kuuluvat muun muassa rengaspalvelut. All in One -asiakkaana saat auton käyttöösi valitsemaksesi ajaksi ja haluamillasi palveluilla kuukausihintaan. Helppoa ja huoletonta autoilua!

Voit lukea lisää auton renkaista ja niiden vaatimuksista Liikenneturvan sivuilta.