Luottokorttia ei usein mielletä lainaksi

Suomalaisten mielestä ihmiset velkaantuvat, koska lainaa myönnetään liian helposti

Suomalaisten mielestä suurimmat syyt ihmisten velkaantumiseen ovat muun muassa lainan saaminen liian helposti ja huono henkilökohtainen talousosaaminen, selviää rahoitusyhtiö Santander Consumer Financen teettämästä tutkimuksesta.

Ihmisten entistä suurempi velkaantuminen on ollut vilkas keskustelunaihe viime aikoina. Santander on huomannut oman datansa pohjalta, että ihmiset saavat Suomessa lainaa, vaikka heillä ei olisi riittävän suurta maksuvaraa siihen.

Santanderin teettämän tutkimuksen* mukaan suomalaisten mielestä syyt ihmisten velkaantumiseen ovat:

  • Lainaa saa tällä hetkellä liian helposti (56 %)
  • Huono henkilökohtainen talousosaaminen (52 %)
  • Lainan markkinoiminen ja myyminen liian aggressiivisesti (49 %)
  • "Kaikki mulle heti nyt" -ajattelutapa (47 %)

"Olemme Santanderilla täysin samaa mieltä, että lainaa myönnetään aivan liian helposti. Hylkäysasteemme on tällä hetkellä 80 prosenttia kaikista luottohakemuksista, mikä on todella paljon. Yleisin syy meillä luottohakemuksen hylkäämiselle onkin luotonhakijan liian pieni maksuvara", kertoo Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

 Lähes puolet ilmoittavat velan määrän väärin

Santander törmää luottohakemuksissa yhä useammin siihen, että aikaisemmin hylkäävän luottopäätöksen saanut henkilö hakee uudelleen luottoa isommalla olemassa olevalla lainasummalla. Henkilö on siis saanut välissä muualta lainaa, vaikka Santander on aikaisemmin arvioinut henkilön maksuvaran liian pieneksi luoton saamista varten.

"On selvää, että vastuuton luotonanto lisää yksilöiden velkaantumista. Toki myös iso osa ongelmaa on se, ettei kulutusluottojen todellisia kustannuksia osata arvioida tai niistä ei välitetä sillä hetkellä, kun rahantarve on suuri", kertoo Timgren.

Santanderin oman luotonhakudatan mukaan yli 40 prosenttia luotonhakijoista ilmoittaa oman olemassa olevan lainamäärän olevan vähintään 5000 euroa vähemmän kuin mitä se todellisuudessa on. Timgren miettiikin, että tietävätkö ihmiset enää, mikä kaikki on luottoa.

Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista suhtautuu kulutusluoton ottamiseen negatiivisesti, mutta vain 44 prosenttia suomalaisista suhtautuu negatiivisesti osamaksurahoituksen hyödyntämiseen.

"Tämä on hyvä esimerkki siitä, mikä kaikki mielletään luotoksi. Erilaiset rahoitustavat ovat yleistyneet viime vuosina, mutta olennaisinta kuitenkin olisi tutustua rahoitustavan kustannuksiin ja vertailla niitä", muistuttaa Timgren.

Talousosaamisen taitoja pitäisi opettaa jo peruskoulussa

Timgrenin mielestä talousosaamisen taitoja pitäisi opettaa jo peruskoulussa.

"Oman talouden osaamiseen pitäisi panostaa nykyistä enemmän – perusopetus on sille luonteva paikka. Nuijasodan historia ja epäsäännölliset verbit saksan kielessä ovat eittämättä hyödyllisiä asioita, mutta omassa elämässä pärjäämiseen olennaisempaa olisi ymmärtää asioita kuten korko, verot ja oman talouden suunnittelu."

"Suuri osa nuorista aikuisista kohtaa valitettavasti arjen talousasiat vain ohuella tietopohjalla. Toimivan keinon keksiminen oman talouden osaamisen lisäämiseksi ehkäisisi monta surullista velkaantumistapausta", linjaa Timgren.

 

*Tutkimuksesta:

 Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland Vapa Median ja Santander Consumer Financen toimeksiannosta.