Tiedätkö mihin rahasi riittävät? Testaa helpon laskurin avulla

Oletko perillä siitä mihin kulutat rahasi? Kun tunnet oman taloutesi kantokyvyn, tiedät tarkalleen mihin rahasi riittävät. Selvitä oma maksuvarasi helpon laskurin avulla.

Oman talouden hallinta tuo mielenrauhaa. Kun raha-asiat ovat kunnossa, jää enemmän energiaa elämästä nauttimiseen. Oman talouden tasapainottaminen saattaa kuulostaa hankalalta, mutta jo muutamalla vinkillä viilaat taloutesi parempaan tasapainoon.

Maksuvara on jokaisen oman talouden tärkein luku

Maksuvara kertoo, millaisia muutoksia taloutesi kestää. Käytännössä maksuvara tarkoittaa sitä rahamäärää, joka sinulla on vapaasti käytössäsi kuukaudessa, eli mihin kaikkeen sinulla on varaa. Se on summa, joka sinulle jää käyttöön kuukauden kaikkien pakollisten menojen, kuten asuntolainan, rukaostosten, sähkön ja matkalippujen jälkeen.

Maksuvaran laskemista varten lasket yhteen kuukausittaiset tulosi ja menosi, jolloin saat tietää, paljonko rahaa sinulle jää ylimääräisiin menoihin. Omien kuukausitulojen ja -menojen hahmottaminen auttaa selviämään arjesta ja hahmottamaan, mihin kaikkeen rahat riittävät.

Miten lasken oman maksuvarani?

Netissä on tarjolla erilaisia ohjeita ja laskureita oman talouden hahmottamiseen ja maksuvaran laskemiseen.

Esimerkiksi Santanderin Elä kohtuudella -sivustolta löydät helpon laskurin, jonka avulla voit arvioida taloutesi kantokyvyn. Voit syöttää laskuriin kuukausittaiset menosi ja tulosi, minkä jälkeen laskuri laskee taloutesi maksuvaran.

SIIRRY TÄSTÄ LASKURIIN!

Oman taloudellisen tilanteen hahmottaminen on myös ensimmäinen askel kohti taloudellista mielenrauhaa. Kun maksuvara on selvillä, voit tarpeen vaatiessa ryhtyä tekemään muutoksia kulutustottumuksiisi tai ansaintamalleihisi ja siten parantaa omaa taloudellista tilannettasi.

Jos haet lainaa, muista oman taloutesi kantokyky

Hankinnat on hyvä rahoittaa ennakkoon säästetyllä rahalla, mutta elämä tuo toisinaan eteen yllätyksiä. Joskus suuremmat menot kasautuvat tietylle ajankohdalle tai esimerkiksi kylpyhuoneremontti täytyy toteuttaa nyt, eikä kahden vuoden päästä. Oman taloutensa säntillisesti hoitaneelle kulutusluotto saattaakin olla järkiratkaisu.

On tärkeää, että suhteutat hakemasi lainan oman taloutesi kantokykyyn. Kun olet laskenut oman maksuvarasi esimerkiksi Santanderin Elä kohtuudella –sivuston laskurin avulla, pystyt paremmin arvioimaan, millaisista lyhennyksistä selviät ongelmitta. Omaan talouteen kannattaa jättää tarpeeksi liikkumavaraa, jotta pystyt nauttimaan elämästäsi maksaessasi lainaa takaisin.

Vastuullinen rahoittaja tarkistaa aina lainanhakijan tiedot ja arvioi hakijan maksukykyä niiden pohjalta. Vastuullinen luottopäätös perustuu luotonantajan tekemään maksukyvyn arviointiin. Jos lainan kokonaiskustannukset ovat liian suuret suhteessa asiakkaan tulotasoon, ei lainaa voida myöntää. Esimerkiksi Santanderilla hylätään noin 90 prosenttia kaikista hakemuksista.

Kun sopiva laina on löytynyt ja se on myönnetty, on tärkeää noudattaa tarkasti sovittua maksusuunnitelmaa. Jos kuukausimaksusta selviäminen muuttuu vaikeaksi esimerkiksi yllättäen heikentyneen taloustilanteen takia, velkojaan kannattaa olla heti yhteydessä maksujärjestelyjen sopimiseksi.

Paras tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä talouden tai lainan kanssa on kuitenkin oman talouden hallinta sekä kantokyvyn selvittäminen ja rehellinen arviointi.

TIEDÄTKÖ OMAN TALOUTESI KANTOKYVYN? Selvitä se helpolla laskurilla!