Hajosiko pesukone tai yllättikö remonttitarve? Näin varaudut yllättäviin menoihin

Toisinaan auton vikavalo syttyy juuri silloin, kun palkkapäivään on vielä hyvä tovi ja samasta tilistä olisi vielä maksettava lasten harrastusmaksut. Koska yllättävät menot ovat tuttuja lähes kaikille, kannattaa niihin varautua etukäteen. 

Yllättäviä menoja varten olisi hyvä kerätä itselleen taloudellista puskuria. Käytännössä tämä tarkoittaa säästöjä, jotka saa tarpeen mukaan otettua käyttöön nopeasti. Esimerkiksi osakesäästäminen ei ole paras tapa äkillisiin menoihin varautumisessa, sillä osakkeiden myyntiä ja rahojen tuloa tilille joutuu usein odottamaan päiviä. Perinteinen säästötili onkin hyvä ratkaisu taloudellisen puskurin keräämiseen. 

Sopiva määrä puskurisäästöille riippuu omasta taloudellisesta tilanteestasi sekä kuukausittaisista menoistasi. Jos puskuria ei ennestään ole, kannattaa pyrkiä keräämään aluksi noin tuhannen euron vararahasto. Sillä saa katettua useimmat yllättävät menot, kuten hajonneen pesukoneen tai auton pienet remontit. 

Laske maksuvarasi ja laadi suunnitelma 

Jos tavoitteenasi on taloudellisen puskurin kartuttaminen, kannattaa aloittaa säästämisen suunnittelu oman maksuvaran laskemisesta. Maksuvara on jokaisen oman talouden tärkein tunnusluku, joka kaikkien olisi hyvä tuntea. Käytännössä maksuvaralla tarkoitetaan summaa, joka sinulle jää tuloistasi käteen pakollisten menojen jälkeen.

Kun maksuvarasi on tiedossa, on aika laatia suunnitelma. Ensinnäkin tarkista, että taloutesi on tasapainossa. Eiväthän menosi ylitä tulojasi? Jos rahaa ei tunnu jäävän viivan alle, kannattaa miettiä, mistä voisi nipistää tulevina kuukausina niin, että saat rahaa myös säästöön. 

Kun laskelmat on tehty, on aika tarttua toimeen. Päätä, kuinka paljon rahaa kuukaudessa aiot laittaa säästöön. Sitten vain toimit päätöksesi mukaan. Useimmissa pankeissa voit asettaa tilillesi suoraveloituksen siten, että valitsemasi säästösumma siirretään automaattisesti säästötilille palkkapäivänäsi. Näin säästäminen käy kuin itsestään. 

Yllättävien menojen rahoittaminen lainalla 

Jos edessä on esimerkiksi äkillinen remontointitarve, suuri hammaslääkärilasku tai uuden ajoneuvon osto, voi laina olla järkiratkaisu yllättävien menojen rahoittamiseksi. Jos oma taloutesi on tasapainossa ja maksuvarasi on hyvä, voit useimmiten rahoittaa yllättävät menosi myös lainalla.  

Laina on aina sitoumus, joten ennen hakemuksen täyttämistä kannattaa käyttää harkintaa. Varmista, että sinulle jää tarpeeksi rahaa elämiseen, harrastamiseen ja säästämiseenkin myös lainalyhennyksen jälkeen. Huomioi laskelmissasi myös lainan korot ja kulut. 

Vastuullisena luotonantajana Santander on varma valinta isompien menojen ja hankintojen rahoittamiseen. Tutustu lainaan täältä.