kerroastaloja Helsingissä

Näin lisäät asunnon arvoa – 6 ratkaisua, jotka kannattaa huomioida

Mihin asunnon arvoa nostaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on rakentamassa tai remontoimassa kotia, jonka toivoo voivansa joskus myydä eteenpäin hyvään hintaan? Asiantuntija kertoo, millaisia ratkaisuja asunnon ostajat arvostavat juuri nyt.

Koteja päivitetään nyt energiatehokkaammiksi ja älykkäämmiksi erilaisilla teknologiaratkaisuilla, kuten aurinkopaneeleilla, ilmalämpöpumpuilla tai älykkäillä sähköauton latauslaitteilla. Uudiskohteissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota energiatehokkaisiin lämmitys- ja viilennysmuotoihin.

Panostus kotiin kannattaa, sillä se houkuttelee myös tulevia ostajia, jos asunnon päättää joskus myydä, sanoo Bo LKV:n kiinteistövälittäjä ja Ullanlinnan alueen myyntijohtaja Virpi Romu.

Myös asunnon yleisilme vaikuttaa sen houkuttelevuuteen ja siihen, paljonko asunnosta voi pyytää, hän muistuttaa.

”Asunnon freesaus on järkevää ennen myyntiä. Repsottavat listat kannattaa korjata ja likaiset tai kirkkaan väriset seinät maalata vaaleaksi”, Romu sanoo.

Jos kylpyhuone ja keittiö ovat huonossa kunnossa, niiden uusiminen voi lisätä asunnon vetovoimaa. Niin kutsuttuja myyntiremontteja, joissa kotia uudistetaan suuresti ainoastaan myyntiä varten, asiantuntija ei kuitenkaan suosittele.

”Remontti on paras tehdä itselle ja nauttia lopputuloksesta ennen myyntiä. Silloin se on kannattavaa. Remontti nostaa asunnon arvoa, mutta nykyisessä markkinassa koko remonttihintaa ei saa takaisin kauppahinnassa.”

Asiantuntija kertoo, mitkä tekijät kiinnostavat nyt asunnonostajia ja nostavat asunnon arvoa.

kaksi miestä asentaa aurinkopaneeleita talon katolle

Näillä keinoilla lisäät asunnon arvoa

 1. Ilmastointi ja ilmalämpöpumppu

Sisätilojen viilennys ja ilmanvaihto ovat entistä halutumpia asioita asuntokaupoilla.

”Varsinkin jos asuntonäyttö on hellepäivänä, ilmastoinnista kysytään usein”, Virpi Romu kertoo.

Ilmastointi on yleinen ominaisuus uusissa kerrostaloissa, mutta se voidaan asentaa myös vanhempiin taloyhtiöihin.

”Jos viilennysjärjestelmän saa asennettua kustannustehokkaasti ilmanvaihtojärjestelmän yhteydessä, kannattaa sellaista ehdottaa taloyhtiölle.”

Pientaloissa yleinen viilennysratkaisu on ilmalämpöpumppu. Se toimii myös sähkö- ja öljylämmitteisten talojen tukilämmityksenä.

”Viime sähkökriisin jälkeen ilmalämpöpumpuista puhuttiin paljon sähkölämmitteisten omakotitalojen kohdalla. Niiden avulla lämmityskustannukset saadaan järkevämmäksi.”

 1. Maalämpö

Maalämpö on haluttu lämmitysmuoto paitsi uudiskohteissa myös vanhemmissa taloyhtiöissä ja pientaloissa. Lämpökaivosta saatava lämpö on ilmaista, ja lämmityksessä maksaa ainoastaan maalämpöpumpun sähkönkulutus. Toisaalta investointi on merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi kaukolämmössä.

Maalämpö on rakennusvaiheessa kannattava vaihtoehto, Romu sanoo, mutta ei lupaa maalämpöremontin maksavan itseään kokonaan myyntihinnassa.

”Kun asuntojen hinnat ovat laskeneet, ei maalämmön osuus ole enää niin korostunut, vaan nyt se on yksi osa myyntihintaa. Vaikka kyllä maalämpökohteesta voi pyytää jonkin verran enemmän verrattuna identtiseen sähkölämmitteiseen kohteeseen.”

Jos kotiin valitsee maalämmön, Romu suosittelee panostamaan samalla maaviilennykseen. Se voidaan asentaa yhtä aikaa maalämmön kanssa.

 1. Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien avulla osan kodin käyttösähköstä voi tuottaa itse ja pienentää näin sähkölaskua. Tämä kiinnostaa yhä useampaa asunnonostajaa.

”Aurinkopaneelit vaikuttavat asunnon arvoon ilman muuta.”

Pientalon aurinkosähköjärjestelmien hinnat liikkuvat tavallisesti muutamissa tuhansissa euroissa, Romu tietää. Suurin hyöty aurinkopaneeleista saadaan irti aurinkoisella katolla, jossa paneelit on mahdollista asentaa etelän suuntaan tai itä-länsisuuntaan.

Aurinkopaneelit voi hankkia myös rivitaloon ja kerrostaloon.

”Eräässä rivitalossa jokainen sai laittaa aurinkopaneelit omalle katolle.”

Taloyhtiö voi hankkia aurinkopaneelit myös yhteisesti ja käyttää niiden tuoton taloyhtiön sähkötarpeisiin, kuten hissiin tai valaistukseen.

Aurinkosähköä on myös mahdollista jakaa haluttuihin asuntoihin ilman erillisiä kuluja. Tätä varten asukkaiden kannattaa perustaa energiayhteisö.

 1. Taloautomaatio

Taloautomaatio – esimerkiksi valojen, musiikin, käyttöveden lämmityksen tai kodin hälytysjärjestelmän kännykkäohjaus – on yleistynyt uudis- ja remonttikohteissa viime vuosina, Romu kertoo.

Automaation avulla voi säästää sähkölaskussa, esimerkiksi ohjaamalla käyttöveden lämmitystä tunneille, joina pörssisähkö on edullista. Etäohjaus tuo mukavuutta elämään, kun alakerrassa soivan musiikin voi sammuttaa yläkerrasta tai sähköisen kotioven avata etänä, jos lapsi ei löydä avaimiaan.

Taloautomaatio kiinnostaa teknisesti valveutuneita asunnon ostajia.

”Sitten on niitä, jotka ostavat visuaalisuuden perusteella ja tunteella. Jos pariskunta ostaa asuntoa, ainakin toinen heistä ostaa yleensä enemmän tunteella kuin järjellä. Ylipäänsä ihmiset ostavat kokonaisuutta, eivät pelkkää yhtä ominaisuutta.”

 1. Sähköauton latauspiste

Sähköautojen latauslaitteet alkavat olla niin yleisiä lähes koko Suomessa, että ne eivät ole enää Romun mukaan merkittävä myyntivaltti asuntokaupoilla. Jos latauslaitteen aikoo asentaa omaan käyttöön, se on kuitenkin myyntitilanteessakin vain plussaa.

”Omakotitalossa latauslaitteen voi helposti asennuttaa parilla tonnilla. Rivitalossa tarvitaan taloyhtiön lupa.”

Taloyhtiössä päätös latauslaitehankinnasta tehdään yhtiökokouksessa. Romu arvelee, että yhä useampi taloyhtiö suunnittelee latauslaitteisiin investointia lähitulevaisuudessa.

”Joskus kaikille halukkaille ei voida asentaa latauspisteitä. Joissain taloyhtiöissä tämä on ratkaistu kiertävillä autopaikoilla, joista sähköautoilijat maksavat kuukausimaksua. He lataavat auton latauspaikalla ja siirtävät sen sitten pois.”

 1. Parvekkeen ja terassin lasitus

Parvekkeen tai terassin lasitus nostavat asunnon arvoa, Romu kertoo. Lasitus lisää terassin ja parvekkeen käyttökuukausia, kun ne pysyvät mukavan lämpiminä keväästä pitkälle syksyyn.

”Jos lasitus on ajankohtainen taloyhtiössä, lasit kannattaa laittaa omalle parvekkeelle.”

Myös lasitukseen pätee nykymarkkinan sääntö, että koko remonttihintaa ei saa myyntihinnassa takaisin.

”Siksi terassista ja parvekkeesta kannattaakin nauttia ensin itse ja sitten vasta myydä”, Romu toteaa.

Sähköauto on latauksessa omakotitalon pihalla

Myös nämä seikat nostavat asunnon arvoa

Asunnon hinta määräytyy osin ostovaiheessa. Näistä ominaisuuksista asunnon etsijät ovat valmiita maksamaan:

 • keskeinen paikka
 • yläkerrokset ja avarat näkymät
 • meri- tai järvinäköala
 • hyväkuntoinen ja vakavarainen taloyhtiö
 • alueen positiiviset kehitysnäkymät, esimerkiksi parantuvat kulkuyhteydet tai rakennettava kauppakeskus
 • kantakaupungin asunnoissa parveke
 • nopea laajakaistayhteys

Huom! Jos asunnon tai kiinteistön läheisyydessä on rakentamattomia tontteja, kannattaa kysyä asuntovälittäjältä, mitä tonteille on suunnitteilla. Esimerkiksi kodin viereen nouseva kerrostalo voi muuttaa ikkunasta avautuvaa näköalaa ja vaikuttaa asunnon arvoon.

Illustration of person with laptop