Luottoviidakossa on helppo eksyä – Maksatko tajuamattasi liikaa korkoa?

Monet rahoittavat isompia ostoksiaan lainalla. Helpoiten se onnistuukin luottokortilla tai kulutusluotolla. Ennen ostamista kannattaa kuitenkin vertailla hetki, kummalla näistä ostoksensa rahoittaa.

​​​​​Kulutusluotot ja luottokortti ovat suosittu tapa rahoittaa arjen äkillisiä menoja ja harkittuja hankintoja. Niissä ei kannata kuitenkaan tarttua ensimmäiseen vastaantulevaan tarjoukseen. Tutustu lainatarjontaan huolella: vertaile lainojen kustannuksia, todellisia vuosikorkoja, laina-aikoja ja ehtoja. Vertaillessa kannattaa itselleen esittää kolme kysymystä: mikä on lainan korko, kuinka paljon voin maksaa lainaa kuussa takaisin ja keneltä lainan otan? Lainan todellinen vuosikorko kertoo paljon kuluista ja se kannattaakin aina selvittää ennen lainan ottamista.

Santanderin teettämän tutkimuksen perusteella suomalaiset eivät silti ole kovin perillä lainojensa koroista. Tutkimus osoittaa, että luottokortti löytyy kolmelta neljästä suomalaisesta, mutta yli puolet (58 %) ei silti tiedä luottokorttinsa korkoa. Samalla yli puolet (50,5 %) suomalaisista ei osaa arvioida myöskään kulutusluottojen korkoja. Tämä kertoo siitä, että suomalaisten kuluttajien taloustiedossa olisi parannettavaa/petrattavaa.

– Korot ja kulut kannattaa selvittää aina, sillä vasta sitten voit ylipäätään vertailla lainan kuluja. Siinä voi säästää pitkän pennin, sanoo Santander Consumer Financen laina-, vakuutus- ja ostorahoitusliiketoiminnan johtaja Lauri Timgren.

Korot vaihtelevat paljon – ikä ja tulot vaikuttavat varsinkin kulutusluottoihin

Luottokorttien ja kulutusluottojen koroissa on paljon hajontaa. Korot voivat vaihdella jopa kuudesta prosentista yli 15 prosenttiin. Vakuudeton kulutusluotto voi irrota halvimmillaan viiden prosentin korolla, mutta kalleimmillaan korko voi olla yli 40 prosenttiakin. Varsinkin ikä ja tulot voivat vaikuttaa merkittävästi kulutusluoton korkoon. Luottokorteissa ne vaikuttavat vähemmän.

– Keski-ikäisillä ja hyvin toimeentulevilla on huomattavasti kevyemmät korot kuin nuorilla ja keskipalkkaisilla, koska heillä on todennäköisesti paremmat valmiudet maksaa luotto takaisin ajallaan, kertoo Timgren.

Kuinka paljon kuukaudessa pystyt maksamaan takaisin?

Koron lisäksi kuluttajan kannattaa kysyä itseltään, että kuinka paljon lainaa voi kerrallaan maksaa pois kuukaudessa ja kuinka pitkään sitä haluaa maksaa takaisin? Luottokorteissa saattaa usein olla vähimmäislyhennysmäärä, jolloin maksat vain esimerkiksi 50 euroa kuussa luottokorttiyhtiölle. Jäljelle jäävä lainasumma kerää luottokorttitilillä korkoja.

Muista siis tarvittaessa nostaa minimilyhennystäsi luottokorttiyhtiösi kanssa tai ota kulutusluotto, jossa on sinulle yhdessä luotonantajan kanssa laskettu sopiva maksuerä. Usein minimilyhennys luottokortissa on jokin sovittu prosenttimäärä luotosta, joka vaihtelee yleensä kymmenestä prosentista sataan prosenttiin. Sopivalla kiinteällä maksuerällä laina tulee maksettua varmemmin ja nopeammin pois.

– Kulutusluotolla ostaessa on se hyvä puoli, että voit miettiä sopivaa maksuerää yhdessä kulutusluottoja tarjoavan toimijan kanssa. Jos valitset puutarharemontin rahoitukseen luottokortin, niin silloin kannattaa tehdä itse itselleen maksusuunnitelma. Maksa luottoa pois joka kuukausi, niin laina tulee maksetuksi järkevässä ajassa, Timgren neuvoo.

Mieti keneltä lainan otat

Kulutusluottoa ottaessasi varmista, että luotonantaja ottaa tilanteesi tarkasti huomioon. Kannattaa miettiä kaksi kertaa, jos luotonantaja on valmis lainaamaan sinulle rahaa ilman, että he kysyvät sinulta tulojesi suuruutta sekä aikaisemman lainan määrää. Ilman näitä tietoja luotonantaja ei voi tarkasti laskea ja arvioida juuri sinulle sopivaa lainaa ja maksuerää.

Pahimmassa tapauksessa lainaa saa sellainen henkilö, jolla ei todellisuudessa ole varaa maksaa lainaansa takaisin. Hyvältä toimijalta saat tarkan ja sinulle sopivan lainan takaisinmaksusuunnitelman.

– Luottoa voi olla helppo ottaa sokeasti. Teet tulevaisuuden itsellesi palveluksen, kun paneudut aiheeseen kerran kunnolla, ja otat luottoa järkevästi ja vastuullisesti, ynnää Timgren.