Lasi-iglut lumisessa Lapissa

Matka mielessä? Näin suunnittelet sopivan lomabudjetin

Loma suunnitteilla Lappiin, etelän aurinkoon tai jonnekin muualle? Laadi etukäteen lomabudjetti, niin voit käyttää rahaa reissussa rauhallisin mielin. Lue, mitä lomabudjetoinnissa kannattaa huomioida.

1. Mieti, mitä haluat matkalta

Kun teet lomalle budjettia, mieti, mihin haluat reissussa panostaa ja mistä olet valmis tinkimään. Kun priorisoit itsellesi tärkeitä asioita, tulee reissusta rentouttava ja ikimuistoinen – ja rahat riittävät arkeen reissun jälkeenkin. Matkan hinta koostuu esimerkiksi:

  • matkakuluista
  • majoituksesta
  • ruokailuista
  • liikkumisesta lomakohteessa
  • pääsymaksuista
  • vakuutuksista
  • rokotuksista
  • ostoksista

Jos sinulle on tärkeintä nauttia perheen yhteisestä ajasta all inclusive -hotellin allasosastolla, rahaa ei kulu kohteessa liikkumiseen tai yllättäviin ravintolakuluihin. Kenties silloin lomabudjetista voi lohkaista isomman summan majoitukseen ja valita tasokkaan hotellin.

Ajattelitko viettää päivät patikoiden, shoppaillen tai rannalla maaten ja käydä hotellilla vain nukkumassa? Tällöin voit kenties säästää majoituksessa.

Pitkä viikonloppu kaupunkikohteessa vai kahden viikon rentoiluloma sesongin ulkopuolella pakettimatkakohteessa? Matkan pituus ei aina korreloi matkan hinnan kanssa, vaan voit säästää mukavan summan reissaamalla suosituimpien ajankohtien ulkopuolella. Koulujen lomat ja juhlapyhät nostavat usein lentojen, hotellien ja pakettimatkojen hintoja.

 

2. Vertaile lomahintoja: pakettimatka vai omat varaukset?

Moni vannoo pakettimatkojen nimeen niiden helppouden vuoksi. Toiset varaavat matkat ja majoitukset säästösyistä itse.

Säästäjien kannattaa kuitenkin verrata valmiiden pakettimatkojen hintoja omatoimimatkan hintalappuun. Pakettimatka voi tulla omatoimimatkaa edullisemmaksi, sillä paketin hinta on ennakoitavissa, ja säästyt yllättäviltä kuluilta.

Omatoimimatkaaja voi huomaamattaan käyttää yllättävän suuren summan esimerkiksi kuljetuksiin lentokentältä hotellille tai aamupaloihin hotellin ulkopuolella.

nainen istuu veneen keulassa thaimaassa

3.Matkustaminen kohteeseen – ole hyvissä ajoin liikenteessä

Matkustaminen kohteeseen haukkaa usein ison osan loman budjetista, ja siksi matkustusvaihtoehtoja kannattaa puntaroida. Voisiko Lapin-reissuun lähteä oman auton sijasta junalla? Kestävätkö istumalihakset yhtä ylimääräistä välilaskua matkalla Indonesiaan surffaamaan?

Mitä aiemmin matkan varaa, sitä edullisempi on usein hinta. Viikonloput ja juhlapyhät nostavat esimerkiksi lentojen hintoja, joten jos haluat säästää, matkusta edullisempina päivinä ja aikoina.

 

4. Varaa siivu lomabudjetista kuljetuksiin

Kohteessa liikkuminen unohtuu helposti lomabudjettia tehdessä. On kuitenkin hyvä suunnitella etukäteen, miten pääset rautatieasemalta majapaikalle ja sieltä päiväreissulle luontokohteeseen tai läheiseen pikkukylään.

Pakettimatkoissa kuljetukset hotellille kuuluvat usein hintaan. Retkiin voit usein ostaa erilaisia paketteja, joihin kuuluvat esimerkiksi kuljetukset, matkaopas ja ruoka.

Jos käytät taksia, kysy matkan hinta ennen kyytiin nousemista, niin säästyt yllätyksiltä. Monissa kaupungeissa erilaiset sovelluksen kautta tilattavat kyytipalvelut tarjoavat taksikyytejä kilpailukykyiseen hintaan.

Auton vuokraus saattaa tuntua ajatuksena kalliilta, mutta jos lomakohteessa on tarkoitus liikkua paljon, se voi olla järkevä vaihtoehto verrattuna useiden juna- tai bussilippujen ostamiseen koko perheelle tai jatkuvaan taksilla ajeluun. Autoilijan on toisaalta muistettava varautua pysäköintimaksuihin ja joissain maissa erilaisiin tiemaksuihin.

 

5. Budjetoi ruokailut kohteessa

Ruoka ja juoma on yksi lomabudjetin joustavimmista osista. Niissä säästävä kokkaa päivän ateriat majoituspaikalla itse tai tutustuu paikallisen supermarketin valmisruokatiskiin.

Ruokailuun panostava taas tekee varaukset paikallisiin ravintoloihin etukäteen ja nautiskelee pitkän kaavan kautta. All inclusive -matkoissa ruoka on budjetoitu valmiiksi pakettiin.

Pieniin naposteluihin, välipaloihin ja kahvitteluihin saa reissussa kulumaan yllättävän paljon rahaa. Vaikka kertaostokset ovat pieniä, niistä kertyy monen päivän lomalla merkittävä kuluerä. Muista varautua tähän budjetoinnissa. Voit myös asettaa itsellesi pelisääntöjä: vain yksi kahvilakäynti päivässä tai juomat, välipalat ja jäätelöt peruskaupasta. 

Perhe syö aamiaista hotellilla

6. Huomioi lomabudjetissa yllättävät menot

Reissubudjettiin kannattaa laskea hieman ylimääräistä yllättäviä menoja varten. Jos puhelin varastetaan tai matkalaukku hajoaa, täytyy rahojen riittää ainakin väliaikaisiin ratkaisuihin.

Hätätapauksia varten luottokortti on hyvä apuväline. Tarkista luottorajasi ja nosta sitä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan matkan ajaksi.

 

7. Huomioi lomabudjetissa: vakuutukset ja rokotukset

Rokotuksista ja vakuutuksista ei kannata tinkiä lomabudjetissa. Kun hoidat ne kuntoon, voit nauttia lomasta huoletta.

Selvitä omalta terveysasemalta tai työterveydestä, mitä rokotteita kohdemaahan vaaditaan. Vuoden 2014 jälkeen saamasi rokotukset näet Omakannasta. Suomen rokoteohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat suomalaisille ilmaisia, mutta muut rokotukset maksat omasta pussista. Rokotteita saa ostaa reseptillä apteekista.

Matkavakuutus tuo taloudellista turvaa esimerkiksi matkatavaroiden katoamisen, sairaudenhoitokulujen tai matkan peruuntumisen varalle. Voit hankkia joko jatkuvan tai vain loman ajan voimassa olevan matkavakuutuksen. Matkavakuutuksien hintoja voit vertailla vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla.

 

8. Valitse vastuullinen lomalaina

Onnistuneen loman suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja varata aikaa lomien vertailuun. Jos säästöt eivät aivan riitä kattamaan lomakustannuksia, lomalaina voi olla yksi vaihtoehto lomakulujen kattamiseen.

Valitse kuitenkin tarkoin lainanantaja ja tutustu lainaehtoihin, takaisinmaksuaikaan ja todelliseen vuosikorkoon. Jos taloutesi on kunnossa, lainan takaisinmaksusta myös selviää.

Me Santanderilla myönnämme lainan ainoastaan, kun olemme arvioineet, että lainan ottaja ymmärtää ja pystyy hallitsemaan lainaan liittyvät velvollisuutensa. Haluamme olla varmoja siitä, että asiakkaidemme taloudellinen kantokyky kestää lainanoton. Lue lisää vastuullisesta luotonannostamme.

Vinkki! Muista seurata omaa talouttasi loman aikana. Useat pankit tarjoavat palveluita, joissa omaa rahankäyttöä voi seurata helposti. Voit kokeile myös Takuusäätiön Penno-sovellusta.