Hoppa till huvudinnehållet

Lisää aikaa ruuhkavuosiin by Coffee Table Diary

Sana ruuhkavuodet tuntuu olevan se kaikista parhaiten tämän hetkistä elämänvaihetta kuvaava termi ystäväpiirissäni.

Tiedän myös sieltä ruudun toiselta puolelta löytyvän samassa tilanteessa olevia. Kolme-nelikymppisenä on niin monia tärkeitä asioita kilpailemassa rajallisesta ajasta. Kasvanut perhe ja nopeasti ohi kiitävät vuodet pikkuisten kanssa ovat muuttaneet arjen uudenlaiseksi. Myös työhön haluaisi panostaa, ajatellen merkittävimpien työvuosien ollessa käsillä.

Arvokkaiden ystävyyssuhteiden hoitaminen kilpailee käytettävissä olevista harvoista vapaa-ajan hetkistä, eikä parisuhdettakaan saisi unohtaa. Olisi myös tärkeää kaiken muun ohessa muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnista ja raivata tilaa inspiraatiolle sekä haaveille, ettei kiireessä kadota itseään. Paljon asioita ja niin vähän aikaa!

Toisaalta, miten rikasta ja ainutlaatuista aikaa tämä on elämästä! On ehtinyt jo nähdä monenlaista, oppinut seisomaan omilla jaloillaan, eikä ihan pienet myrskyt enää hetkauta. On päässyt tekemään paljon töitä ja kehittymään ammatillisesti, sekä saavuttamaankin jotain. Ehtinyt ehkä jo kyseenalaistamaan nuorena tehdyt valinnat ja miettinyt tulevaa. Löytänyt itsensä ja joukkonsa.

Mikä onni saada olla läheisesti oman lapsen elämässä tämän kasvua seuraten, lapsen isovanhempien ollessa aktiivisesti mukana elämässä, ja onneksi on monia ystäväperheitä jakamassa ruuhkavuosien ilot ja haasteet. Mikä valtava tunteiden kirjo näihin vuosiin mahtuu!

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, onneksi on myös ennättänyt työvuosien myötä kertyä resursseja elää mukavammin ja toteuttaa erikokoisia unelmia.

Suurin ylellisyys ruuhkavuosiin liittyen itselleni onkin vapaa-aika ja suurin kysymys kuuluu, miten sitä saisi enemmän. Viimeisen lähes vuosikymmenen olen tehnyt töitä konsulttina liiketoiminnan kehityshankkeissa, joissa työskentely tapahtuu vaihtelevissa lokaatioissa projektista riippuen. Äitiyslomani aikana perustin toiminimen ja aloin tehdä sisustussuunnittelua, blogitöitä ja pikku hiljaa mukaan tulleita muitakin luovempia töitä.

Myös oman yritykseni takia joudun säännöllisesti liikkumaan siellä täällä, joskus useampaan paikkaan päivän aikana. Päätyöhöni palasin toistaiseksi osittaisella allokaatiolla, vaikka omat haasteensa ajan hallintaan järjestely aiheuttaa, muiden töiden kulkiessa pienimuotoisesti rinnalla ja haukatessa myös osan vapaa-ajastani. Palapeli mahdollistaa onneksi myös lyhennetyn viikon pienelle lapselleni päivähoidosta kotona, mikä on tuntunut merkitykselliseltä asialta arjessamme.

Tärkein mahdollistaja arkemme sujuvuudessa ja ajankäytön optimoinnissa on perheessämme auto, tai tarkemmin ottaen kaksi autoa. Vuosia pärjäsimme mainiosti yhdellä, mutta palattuani aktiivisemmin työelämään jouduimme myöntämään toisen auton olevan arkemme sujuvuuden takia tarpeellinen. Asumme pääkaupunkiseudulla, mutta ilman autoa joutuisimme käyttämään helposti kymmenenkin tuntia viikossa enemmän aikaa matkoihin, huomioiden kummankin liikkuvat työt, päiväkodin sijainti kotoa, harrastukset ja muut menot.


Stressin määrää päivittäisessä menojen sumplimisessa on vaikea rahassa mitata, joten siinä mielessä päätös toisesta autosta oli varsin helppo ja sen mukanaan tuoma helpotus arkeemme valtavan suuri. Myös mummolareissut hoituvat näppärästi autolla, ja siten myös rakas yökyläpaikka on nopeasti saavutettavissa, mikä taas mahdollistaa meille aikaa ja matkojakin aikuisten kesken.


Autokaupat ovat hoituneet meillä jo vuosien ajan kätevästi Santanderin autorahoituksen ansiosta. Samalla kuukausierällä maksamme myös autovakuutuksen, eikä rahoituspäätöstä ole joutunut odottamaan. Auton valinta on ollut helppoa tehdä tarjolla olevista vaihtoehdoista, kun on etukäteen miettinyt itselle sopivan kuukausierän, johon onneksi voi vaikuttaa käsirahan ja takaisinmaksuajan kautta. Santanderin asiakaspalvelu on toiminut aina loistavasti, kuten maksupäivänmuutokset palkkapäivän muuttuessa, ja paperityöt autokaupoissa hoituneet sukkelasti, kun rahoittajana on ollut tuttu luottokumppani.

Santander mahdollistaa myös uuden laatuauton hankinnan ilman, että uuden auton hintaa vastaavaa summaa olisi pankkitilillä valmiina säästössä, mitä olemme tyytyväisinä hyödyntäneet. Autot eivät ole jättäneet meitä tien päälle ja takaisin niistä saa myöhemmin sovitun summan. Ajatukseen lainasta suhtaudun itsessään ilman huolta – sehän on jo alun alkaen mitoitettu tulojemme mukaan. Autolaina on elämäntyylimme mahdollistaja, jonka hintalappu on tuntunut sopivalta suhteessa talouteemme. Viimeksi vuosi sitten hankimme uudet autot, yhden tilavamman perheauton ja toisen pienemmän arjen apurin, jota tytär pikkuautoksi myös nimittää. Tällöin ei tullut edes mieleen miettiä rahoituskumppaniksi mitään muuta yritystä, kuin paikkansa arjen taustajoukoissa lunastanutta luotettavaa Santanderia.


Rahallisesti ja ekologisesti yksityisautoilua voi tuskin täysin perustella, mutta huomioidessa arjen joustavuuden ja stressittömyyden, kun päivittäisiä kulkemisia ei tarvitse enää murehtia, sanoisin autojemme olevan meille helposti kustannustensa arvoisia. Aika monesta asiasta luovun tässä kodissa ja elämäntilanteessa eläessä ennemmin kuin autoista ja sen myötä perheen yhteisestä ajasta. Toisaalta aika paljon enemmän voin myös panostaa työhöni, kun matkanteossa ei ole rajoitteita ja siten myös laittaa oman aikani hyötykäyttöön työpanokseni kautta.

Nuorempana matkustin joka paikkaan julkisilla asiaa edes miettimättä, mutta tällä hetkellä perheellisenä teemme tietoisesti valintoja siten, että ehdimme viettää enemmän aikaa yhdessä. Sanomattakin selvää, että autoiluun käytetyllä summalla voisi tehdä paljon muutakin, mutta siitä olen päättänyt olla murehtimatta, kun kaikki toimii arjessa niin hyvin.


Vaikka löysin autoilun vasta ruuhkavuosina, autolla ajamisessa on minusta aivan oma fiiliksensä ja rattiin istuessa tunnen kutkuttavaa vapauden tunnetta. Voin ottaa auton alle ja lähteä, ihan minne vain, vaikka hetken mielijohteesta! Autoillessa on rentouttavaa vetäytyä omaan kuplaan, saada hetki kuunnella lempimusiikkia, ehkä soittaa tärkeä puhelu ystävälle ilman uteliaita korvapareja ympärillä. Tai sitten hyödyntää ajomatka hoitaen se unohtunut työpuhelu, kun onkin taas aika jo suunnata päiväkotiin.

Vapaa-ajan kohokohtani, säännölliset käynnit puutarhamyymälässä eivät myöskään taittuisi yhtä vaivattomasti ilman omaa menopeliä. Aika monta taimea pikkuautolla on kotiin roudattu ja terapiahetkeä vietetty uusien kasvilajien kiehtovaan maailmaan hetkeksi sukeltaessa.
Perheen kesälomareissuilla auto on tietysti aivan ehdoton. Silloin automme on aivan tupaten täynnä, kun retkisänky, vesikoira, matkarattaat ja laukut on mukaan pakattu. Ensi kesänä haaveissa on suunnata auton keula naapurimaiden lomanviettotarjontaa tutkimaan.
 
Vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, olisi kuvitella elämää tässä ja nyt ilman autoa! Ja tärkeintä ei todellakaan ole auto itsessään, vaan nämä lukuisat asiat ja elämän sujuvuus, jotka vaivaton liikkuminen meille mahdollistaa. Joka ikinen päivä. Kaikista tärkeimpänä pääsyn työpäivän jälkeen mahdollisimman nopeasti takaisin kodin lämpöön ja samaan ruokapöytään kanssa rakkaimpien, sekä lukemaan iltasadun.
Ruuhkavuosien merkityksellisin aika kiteytyy lopulta juuri näihin yhdessä jaettuihin ja vaalittuihin ohikiitäviin arjen hetkiin.