Keskimääräinen kulutusluotonhakija

Tällainen on keskimääräinen kulutusluoton hakija Santanderilla

Keskimääräinen kulutusluoton hakija hakee yhä enemmän lainaa, mutta tienaa myös hieman enemmän. Santanderilla kannustetaan vastuullisuuteen ja oman talouden hyvään hoitoon. ​​​​​​Santander peräänkuuluttaa vastuullista luotonantoa sekä hyvää perehtymistä lainatuotteisiin ennen luoton hakemista. Mutta minkälainen on keskimääräinen lainanhakijan profiili Santanderilla?

Santanderin keskimääräinen kulutusluoton hakija on mies ja tienaa 3000 euroa bruttona kuukaudessa. Vain reilu kolmannes kulutusluoton hakijoista on naisia. Hakijoiden tulot ovat kasvaneet hieman, sillä aikaisemmin keskimääräinen kulutusluoton hakija on tienannut 2800 euroa bruttona kuukaudessa. Tietomme ovat ajalta 1/2016–6/2018.

Aikaisempaa lainataakkaa enemmän kuin ennen

Kulutusluoton hakijalla on lainaa entuudestaan 14 500 euroa sekä mahdollista asuntolainaa 82 000 euroa. Aikaisemmin keskimääräinen jo olemassa oleva lainamäärä on ollut 10 500 euroa, joten kasvua on tapahtunut jopa 40 prosenttia.

– Olemme aidosti huolissamme suomalaisten velkaantumisesta ja olemassa olevien lainamäärien kasvusta. Lainaa haetaan yhä enemmän ja lainaa saavat liian helposti ihmiset, joilla ei ole kykyä maksaa sitä takaisin, sanoo Santanderin liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

Jopa 80 % hakemuksista hylätään

Kulutusluottoa haetaan tällä hetkellä keskimäärin 11 000 euroa, mikä on 35 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin. Aikaisemmin keskimääräinen haettava kulutusluoton suuruus on ollut 8200 euroa. Lisäksi lainaa haetaan yhä enemmän yksin, sillä tietojemme mukaan kanssahakijoiden määrä on laskenut 25 prosenttia. Vain 6 prosenttia hakemuksista on tehty kanssahakijan kanssa.

– Koska haettavan lainan sekä jo olemassa olevan lainan määrä on kasvanut niin paljon, olemme päättäneet vastata vaikeaan ilmiöön muuttamalla omaa luottopolitiikkaamme. Tämä on johtanut siihen, että kaikista saamistamme lainahakemuksista hylkäämme noin 80%.

– Positiivinen luottorekisteri on askel oikeaan suuntaan ja siitä on käyty hyvää keskustelua viime päivinä. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkkä rekisteri ei velkaantumisongelmaa ratkaise, vaan kuluttajien fiksut päätökset ja lainaajien vastuunkanto ovat avainasemassa. Ylivelkaantuneille ihmisille lainaaminen on ilmeisesti joillekin toimijoille kannattavaa mutta yhteiskunnan näkökulmasta kestämätöntä ja vastuutonta toimintaa.  

Santanderin keskimääräinen kulutusluoton hakijan profiili

  • Mies
  • Tulot: 3000 € / kk
  • Aikaisempi laina: 14 500 €
  • Haettava lainasumma: 11 000 €
  • Lainaa haetaan yksin
  • Lyhennysvapaita hyödynnetään joulu-tammikuussa sekä heinäkuussa​