Mies kokkaa keittiössä lapsi sylissään

Keittiön hinta – kuinka paljon keittiöremontti maksaa?

Keittiön hintaan vaikuttaa moni asia: tuleeko keittiö uuteen taloon vai tehdäänkö keittiöremontti vanhaan kotiin? Myös tilan koko ja keittiövarustelu näkyvät loppusummassa. Katso esimerkit kolmen eri budjetin keittiöremonttiin ja ota huomioon listaamamme seikat, kun suunnittelet uutta keittiötä. 

Haaveiletko uudesta keittiöstä, mutta sinun on vaikeaa hahmottaa sen hintaa? Keittiö on iso investointi, ja tarjolla on monenlaista ja -laatuista vaihtoehtoa itse koottavista keittiöistä virtaviivaisiin luksusmalleihin.

Mikä keittiöissä maksaa ja miksi? Kokosimme avuksesi asiat, joita tulee ottaa huomioon keittiöremonttia tai uuden keittiön ostamista suunnitellessa.

Keittiön hintaan vaikuttavat seikat:

 • Keittiön koko ja muoto.
 • Keittiön varustelu: haaveiletko esimerkiksi saarekkeesta, aamiaiskaapista tai integroiduista kodinkoneista?
 • Materiaalien laatu niin rungoissa kuin tasoissa.
 • Asennatko keittiökalusteet itse vai valitsetko asennuspalvelun?
 • Tarvitaanko remonttia, kuten seinien ja katon tasoitusta tai lattian vaihtoa?

Ovimalleja eri hintaluokissa

Kaapistoihin valitut ovet vaikuttavat merkittävästi keittiön hintaan. Hintaerot ovimallien välillä johtuvat mallista ja materiaalista. Massiivipuiset ja viilutetut ovet ovat hintaluokaltaan muita tyyriimpiä.

Laske Santanderin lainalaskurilla, mitä eri hintaiset keittiöratkaisut maksavat kuukausieriin jaettuna.

Tasomateriaali ja kodinkoneet

Kivi, laminaatti, teräs vai kenties puu? Tasomateriaalin valinnalla on väliä budjetin kannalta. Puu- ja laminaattitasot ovat hinnaltaan huomattavasti edullisempia kuin luonnonkivi- ja keraamiset eli kvartsikomposiittitasot, jotka työstetään valmiiksi kivileikkaamossa. Puu- ja laminaattitasoja voidaan muokata asennusvaiheessa asentajien tai remontoijien toimesta.

Terästasoja on suosittu suomalaisissa keittiössä jo 1950-luvulta lähtien niiden kestävyyden vuoksi. Niiden hinta osuu laminaatti- ja kivitasojen välimaastoon.

Kodinkoneissa hintaan vaikuttaa laadun lisäksi niiden sijoittelu. Esimerkiksi saarekkeeseen integroitu induktiotaso sisäänrakennetulla liesituulettimella maksaa noin tuhat euroa enemmän kuin perinteiset mallit. Integroituihin kodinkoneisiin tarvitaan lisäksi kaapit ja ovet.

Pariskunta tiskaa yhdessä

Keittiöön alakaapit vai laatikostot?

Tiesitkö, että alakaappi voi olla huomattavasti edullisempi valinta kuin vetolaatikot? Nykyään kuitenkin suositaan laatikoita, sillä ne ovat helpompia käyttää ja tavaraa mahtuu enemmän. Asuntoa tai taloa myytäessä ostajien sanotaan suosivan keittiötä, jonka käyttömukavuuteen on panostettu.

Myös yläkaappien käyttö on muuttunut. Suosiossa on aamiaiskaappi, joka on usein tason päälle asennettu korkea kaappi, jonne saa piiloon kaikki kodin pienkoneet mikrosta kahvinkeittimeen sekä aamiaistarvikkeet, kuten muropaketit ja kahvipurkit.

Kaappiin on tarjolla erilaisia ovimekanismeja, joista edullisimpia ovat normaalisti aukeavat kaapinovet ja kalleimpia runkojen sivuun piiloon sujahtavat niin sanotut pocket doorit, joiden mekanismi tuo lisähintaa muutaman tonnin.

Herkuilla vai ilman? Varustustaso vaikuttaa keittiön hintaan

 • Hana: Vaihtoehtoja on lukuisia kromisen perushanan ja esimerkiksi messinkisen ulosvedettävällä suihkulla varustetun hanan välillä.
 • Allas: Kiinnostaako sinua pieni vai suuri, keraaminen vai teräksinen vai kenties monitoimiallas kaikilla lisävarusteilla?
 • Sisukset: Haluatko kaappeihin ja laatikoihin valot? Tai esimerkiksi puiset aterinlaatikot ja tilanjakajat?
 • Vetimet: Vetimien hinta vaihtelee muutamasta eurosta useisiin kymppeihin. Erikoisemmat mallit voivat maksaa sata euroa kappaleelta.
 • Aamiaiskaappi: Aamiaiskaapin hintaan eniten vaikuttaa ovimekanismi.
 • Saareke: Tarvitaanko saarekkeella sähköä – entäpä vesipistettä?

Santanderin ostorahoituksen avulla voit jakaa unelmiesi keittiön kustannukset pidemmälle ajalle.

Huomioi työn osuus

Keittiön hintaan vaikuttaa myös työn osuus. Uudessa kodissa tämä tarkoittaa keittiökaappien, -tason ja kodinkoneiden asennusta, vanhassa usein myös jonkinlaista remonttia. Paikalle tarvitaan sähkötöiden ammattilainen asentamaan esimerkiksi uuni ja tekemään sähkötyöt sekä putkiasentaja asentamaan hana ja astianpesukone paikoilleen.

Keittiöremontissa kyseessä on aina vähintään pieni pintaremontti, ei pelkkä kaappien asennus. Yleisimmät työt ovat vanhojen laattojen irrottaminen ja seinien tasoitus sekä katon maalaaminen ja mahdollisesti tasoitus.

Lattian kuntokin on hyvä kartoittaa samalla. Jos lattiaa ei ole asennettu vanhan keittiön alle ja keittiön muoto muuttuu, yleensä myös se menee uusiksi. Vanhoissa taloissa seinät eivät välttämättä ole suoria, mikä teettää keittiön asennusvaiheessa lisätyötä.

Asennus- ja remonttitöihin kannattaa aina pyytää urakkahinta. Tuntityönä hinta on tyypillisesti alkaen 70 euroa per tunti. Huomioi, että kaikesta työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen, myös asennuksesta.

Pariskunta on keittiökaupoilla

Keittiöremontti kolmella eri budjetilla

Koko keittiö uusiksi vai pieni pintojen päivitys? Keittiöliike Novartin Tuija Jylhä listasi esimerkkejä keittiöremontin hinnasta eri budjeteille sekä erilaisiin tarpeisiin ja toteutuksiin.

 • Keittiöremontti 1: hinta-arvio 5 000–10 000 €

Keittiöremontin budjetti pysyy maltillisena, jos kodinkoneet ovat vielä käyttökelpoisia etkä tarvitse uusia. Keittiökalusteet, työtason, altaan ja hanan päivittämällä saa aikaan uuden raikkaan ilmeen.

Moni harkitsee uudistavansa ilmeen vaihtamalla pelkät etuovet kaappeihin ja laatikostoihin, mutta on hyvä varmistaa ensin keittiötoimittajalta, soveltuvatko uudet ovet vanhoihin runkoihin.

 • Keittiöremontti 2: hinta-arvio 10 000–15 000 €

Kattava keittiöremontti tehdään uusimalla kalusteiden, hanan, altaan ja työtason lisäksi kodinkoneet ja välitila. Vaikka keskimääräisen remonttibudjetin hinta on noin 15 000 euroa, tilan koko ja materiaalivalinnat vaikuttavat huomattavasti loppusummaan.

Tämän kokoiseen budjettiin saa sisällytettyä jo ammattilaisen asennustöitä, jolloin remontti on itselle huoletonta. 

 • Keittiöremontti 3: hinta-arvio 15 000–25 000 €

Unelmien keittiöön saa luksusta esimerkiksi kvartsi- tai graniittitasoilla. Ne voivat olla hinnaltaan jopa viisinkertaisia laminaattitasoon verrattuna.

Reilumpaan keittiöremonttibudjettiin mahtuu myös välitilan tai lattian materiaali- ja asennuskustannukset. Hintaan vaikuttavat pintamateriaalien lisäksi muun muassa mekanismit ja toiminnallisuudet sekä keittiön koko.

 

Asiantuntijana jutussa Novartin Töölön myymälän myymäläpäällikkö Tuija Jylhä.