Sairaalaklovni saa hymyn lasten huulille, vaikka olo olisi kurja

Näyttelijä Joona Lindberg muuttuu pari kertaa viikossa tohtori Matkimus Tutkailijaksi ja saa hassuttelullaan lapset nauramaan.

Kun lapsi sairastuu vakavasti, koko perheen elämä muuttuu peruuttamattomasti. Uutta arkea rytmittävät sairaalan rutiinit, jotka toistuvat joka päivä pitkälti samanlaisina.

Osa lapsista selviää lyhyemmällä sairaalakäynnillä, osa voi joutua viettämään koko elämänsä sairaalassa. Tätä rutiininomaista arkea piristävät yliopistollisissa sairaaloissa sairaalaklovnien säännölliset vierailut.

Helmiradion ja Santanderin Hyvä joulumieli -kampanjassa haluttiin muistaa tällä kertaa sairaalaklovnien tärkeää työtä vakavasti sairaiden lasten ja heidän perheittensä parissa.

Helmiradion Ellen Jokikunnas toi Santanderin joulutervehdyksen sairaalaklovneille.

Helsinkiläinen Joona Lindberg on yksi Suomen 25 sairaalaklovnista, roolihahmoltaan tohtori Matkimus Tutkailija. Hän tekee kahdesta neljään vuoroa viikossa Helsingin uudessa lastensairaalassa.

"Aamuvuoro alkaa yleensä kuudelta, jolloin olemme leikkausosastolla. Joskus menemme saliin mukaan saattelemaan lapsen uneen."

Leikkaukseen meneminen voi jännittää lasta ja vanhempia paljon. Pelletohtorin läsnäolo saa yleensä tunnelman rennommaksi. Leikkaussalivuoro kestää muutamia tunteja, jonka jälkeen klovnitohtorit kiertelevät pienen tauon jälkeen vuodeosastolla, usein pareittain. Valtaosa perheistä ottaa hassuttelijat ilolla vastaan.

Mukana myös toimenpiteissä

Lindberg on ollut sairaalaklovnina yli kymmenen vuotta, ja toiminta on muuttunut vuosien aikana paljon.

"Nykyään pääsemme mukaan myös moniin toimenpiteisiin, kuten kanyylien laittoon, nukuttamiseen ja vaikkapa magneettikuvaukseen", Lindberg kertoo.

Ennen klovnitohtorin uraa Lindberg teki pitkän uran muun muassa näyttelijänä ja ohjaajana. Kaipuu syvempään vuorovaikutukseen veti uusiin haasteisiin.

"Kuulin ystävältäni tästä sairaalaklovnien toiminnasta ja tiesin heti, että tämä voisi olla minun juttuni."

Joona Lindberg eli tohtori Matkimus Tutkailija on tehnyt sairaaklovnin työtä jo yli kymmenen vuotta.

Lindberg tekee nykyään työtä kuukausipalkkalaisena, mutta osa-aikaisena. Työ on erittäin palkitsevaa mutta myös henkisesti hyvin kuormittavaa.

"Puran raskaita ja surullisia tilanteita useita eri kanavia pitkin. Klovnikollegojen ja hoitajien kanssa pystymme puhumaan vaikeistakin asioista, ja toki käyn niitä läpi myös itseni kanssa."

Osa lapsista on tullut hyvinkin tutuiksi, erityisesti syöpää sairastavat lapset ovat usein osastolla pitkään.

"Parasta tässä työssä on ehdottomasti se, kun pystyy tarjoamaan lapsille jotain spesiaalia vaikeassa tilanteessa."

Sairaalaklovnit ry. toimii puhtaasti avustus- ja lahjoitusvaroin. Toiminnanjohtaja Aino Viertolan yhtenä tehtävänä on pitää huolta siitä, että yhdistyksen rahoitus on kunnossa. Yhdistyksellä on useita pitkäaikaisia lahjoittajia, mutta lisää lahjoittajia kaivataan.

"Sairaalaklovnit tekevät todella merkityksellistä työtä. He saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat koko perheelle luvan vapauttavaan nauruun."

Sairaalaklovnien työskentely tapahtuu aina lapsen ehdoilla ja hyvässä yhteistyössä sairaalan henkilökunnan kanssa.

Haluatko tukea sairaalaklovnien toimintaa? Lue lisää täältä!

Santanderin Hyvän joulumielen kampanja jatkuu vuoden loppuun asti, ja kohteet on valittu lähetettyjen toiveiden mukaan. Minne sinä haluaisit viedä hyvää joulumieltä? Kenet haluaisit palkita joulun alla tärkeästä työstä? Lähetä ehdotuksesi ja voit voittaa siivouslahjakortin!

Katso videolta, miten sairaalaklovnin työpäivä sujui!