velkaantuminen

Lähes joka toisen mielestä velkaantuminen on yksilöiden omalla vastuulla – Santander haastaa miettimään yrityksen vastuuta

Yksilön velkaantuminen tuo lisäkustannuksia yhteiskunnalle ja monia ikäviä seurauksia velkaantuneelle. Kenen vastuulla yksilöiden velkaantuminen lopulta on?

​​​​​Yli puolet suomalaisista korostaa yksilön omaa vastuuta, selviää tutkimuksesta. Santander haluaa kuitenkin nostaa myös yritysten vastuun esille. Yksilöiden velkaantuminen aiheuttaa yhteiskunnalle monenlaisia kustannuksia, kuten ulosottoja ja velkaneuvonnan järjestämiskuluja, sekä lisääntyneitä menoja toimeentulotukeen. Santanderin teettämässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, kenen vastuulla suomalaiset kokevat velkaantumisen olevan.

Tutkimuksen viesti on selvä: suomalaisilla on omasta mielestään petrattavaa talouden hallinnassa. Melkein puolet tutkimukseen vastanneista suomalaisista oli sitä mieltä, että ylivelkaantumisen pitäisi olla yksilön itsensä vastuulla. Toisaalta joka kolmas koki, että ylivelkaantumisen kulujen tulisi olla lainaa myöntävien yritysten vastuulla. Vähemmistö oli sitä mieltä, että vastuu yksilöiden ylivelkaantumisesta kuuluisi esimerkiksi yhteiskunnalle ja veronmaksajlle tai velkaantuneen omaisille.

Lainaa myöntävien yritysten otettava enemmän vastuuta

Santander on samaa mieltä vastanneiden kanssa siitä, että myös lainaa myöntävien yritysten tulisi ottaa enemmän vastuuta.

Asiatonta markkinointiakin vastuuttomampaa on myöntää lainaa henkilölle, joka ei pysty maksamaan sitä takaisin. Monet pääsevät velkaantumaan tarttumalla hyvältä kuulostavaan tarjoukseen, kun omaa taloudellista tilannetta ei osata arvioida riittävän hyvin, kertoo Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.
Timgren tähdentää, että vastuullisen luottopäätöksen täytyy perustua asiakkaan maksukykyyn. Lainaajan tulojen tulee riittää lainan takaisinmaksuun. Jos kuukausierät kaatavat asiakkaan talouden tai lainanmyöntäjä näkee sen olevan mahdollista, ei lainaa pidä missään nimessä myöntää.

"Valitettavasti näemme markkinoilla jatkuvasti esimerkkejä, joissa jo ennestään rankasti velkaantuneille on surutta myönnetty lisää lainaa. Tämä voi olla lyhyellä aikavälillä kannattavaa liiketoimintaa, mutta se ei todellakaan ole vastuullista mitenkään päin ajateltuna", Timgren jatkaa.

 Yritysten rooli on ratkaiseva

Rahoittajien toimia pitäisi siis säännellä enemmän, koska rahoitusyhtiöiden vastuu lainanmyöntäjinä on valtava.

"Tahallisesti epäselvät ehdot ja prosessit ovat valitettavan yleisiä, ja jotkut rahoitusyhtiöt hyödyntävät tätä. Tämä ei ole lainanottajien, yhteiskunnan eikä myöskään pidemmällä tähtäimellä lainanantajan etu, vaikka lainaaja voikin saada pikavoittoja sitä kautta. Sekä asiakkaat että vastuulliset lainanantajat hyötyisivät edistyneemmästä lainsäädännöstä", sanoo Timgren.

Lainsäädäntöä on pyritty viemään eteenpäin, jotta jatkossa markkina olisi asiakkaalle toimivampi ja reilumpi. Tällä hetkellä lait laahaavat kuitenkin perässä. Timgrenin mukaan lainsäädäntö on kuitenkin vain osa ratkaisua, sillä suurempi vastuu ongelmasta on lainaa myöntävillä yrityksillä.

"Rahoittajien tulee ylittää lain vaatimukset ja asettaa esimerkki vastuullisesta luotonannosta – pelkkä lain noudattaminen ei enää riitä", linjaa Timgren.