Kilpahiihtäjät olympiastadionilla

Helsinki Ski Weeks tulee taas! Santander jatkaa ilmastokumppanina

Maaliskuussa hiihdetään jälleen Helsingin Olympiastadionilla. Monipuolinen Ski Weeks -tapahtuma kerää 4.–22.3.2023 hiihdon ystävät yhteen jo toista kertaa. Santander on viime vuoden tapaan tapahtuman ilmastokumppani.

Helsinki Ski Weeks on Suomen Hiihtoliiton ja yhteistyökumppaneiden viime vuonna starttaama talvielämystapahtuma, joka tarjoaa maksutta melkein kolme viikkoa hiihtämisen iloa ja lumiriehaa Helsingin Olympiastadionilla. Tekemistä riittää sekä aikuisille että lapsille ja niin hiihtäjille kuin elävästä tunnelmasta ja erilaisista aktiviteeteista, kuten tapahtumatorista, nautiskelijoille. Ski Weeks alkaa lauantaina 4. maaliskuuta, kansallisena hiihtopäivänä.

Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi kertoo, että Helsinki Ski Weeks -idea syntyi lennokkaasta ajatuksesta, melkein vitsistä, järjestää iso hiihtotapahtuma aivan kaupungin ytimessä. Hiihtoliitto tarttui ideaan, koska Ski Weeks on heidän strategiansa mukaista toimintaa, jolla pyritään saamaan ihmiset liikkumaan ja harrastamaan mahdollisimman vaivattomasti.

”Halusimme nostaa vastuullisuutta esiin. Helsinki Ski Weeks on Hiihtoliiton vastuullisuuden kärkitapahtuma. Santanderin kanssa meillä on samanlaiset ajatukset vastuullisuudesta, ja vastuullisuus näkyy kaikessa”, Jouppi kertoo.

Tapahtuma onnistui upeasti heti ensimmäisellä kerralla. Viime maaliskuussa Olympiastadionilla kävi sen aikana yli 135 000 vierailijaa. Hiihtämistä kokeili 74 000 kävijää, jotka hiihtivät yhteensä 104 000 kilometriä.

Santander vastuullisena ilmastokumppanina

Santander on tapahtuman ilmastokumppani jo toistamiseen. Santanderin toimitusjohtaja Peter Sjöberg oli erittäin mielissään uudenlaisesta tapahtumasta Helsingissä.

”Se oli ainutlaatuista! Toimme yhdessä uuden, hienon tapahtuman kaikkien ulottuville. Erityisen hyvältä tuntui, kun se oli mahdollista tehdä ympäristöä kunnioittaen. Ilmastokumppanuus Suomen Hiihtoliiton kanssa on ollut toimiva yhteistyö”, Sjöberg sanoo.

Hän ilahtui myös lapsiperheiden huomioimisesta Ski Weeksissä.

”Lapsilla oli hirveän hauskaa, ja kouluille tapahtumassa varatut hiihtoajatkin menivät todella nopeasti. “

Viime vuonna Santander aloitti ensin Ski Weeksin sponsorina, mutta ryhtyi sitten myös tapahtuman ilmastokumppaniksi. Helsingin kaupunki on tehnyt päätöksen, että se panostaa isosti vain tapahtumiin, jotka sitoutuvat hiilineutraaliuteen, kuten Ski Weeks. Santander kompensoi tapahtuman hiilidioksidipäästöt, joita ei voitu välttää tai vähentää.

”Olemme monin tavoin vastuullisia omassa toiminnassamme Santanderilla. Halusimme lähteä mukaan auttamaan Helsinki Ski Weeksiä pääsemään hiilineutraaliksi. Meillä on konsernitasolla hyvät kontaktit erilaisiin projekteihin, joiden kautta voimme tehdä kompensaatioita”, Santanderin sisältömarkkinointijohtaja Kaj Kiertonen toteaa.

Ski Weeksin kohdalla kompensaatio tehtiin ja tehdään Gold Standard -sertifioidulle metsittämisprojektille Kolumbiassa.

”Ilmastokumppanuudesta tuli aito kumppanuus. Syvensimme yhteistyötä, ja se jäi päälle tällekin vuodelle”, Kiertonen kertoo.

Ihmiset odottavat ratikkaa suksien kanssa

Suurimmat päästöt tulevat liikenteestä

Hiilijalanjäljenlaskenta selvitti, kuinka paljon ilmastokuormaa eli kasvihuonekaasuja vuoden 2022 Ski Weeks kokonaisuudessaan aiheutti. Suurimmat päästöt tulivat liikenteestä, logistiikasta ja energiankulutuksesta.

Liikkumisen aiheuttamat päästöt olivat noin 57 prosenttia. Tapahtumaan osallistuneet kuntohiihtäjät olivat suurin yksittäinen ryhmä henkilöliikenteen päästöissä, 43 prosenttia. Henkilöliikenteen päästöihin laskettiin myös organisaation ja erilaisten yhteistyökumppaneiden matkat. Sprinttikisan kansainvälisten vieraiden hiilijalanjäljet laskettiin Salpausselän kisojen hiilijalanjälkeen, koska he tulivat Suomeen alun perin sitä varten.

Tapahtuman kävijät ohjattiin käyttämään joukkoliikennettä, sillä Helsingin sisäisen raideliikenteen, junien, metron ja raitiovaunujen, käytöstä päästöjä ei tullut. Joukkoliikenteen käyttöön kannustettiin myös sillä, että tapahtumaan ei järjestetty lainkaan pysäköintiä yksityisautoille.

Näin hiilijalanjälki pienennettiin

Kaikkien tahtotila oli, että tapahtuman hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Vastuullisia vaihtoehtoja toimijoihin etsittiin Hiihtoliiton Jari-Pekka Joupin mukaan perusteellisesti ja pitkään. Työ kannatti. Useat viime vuonna löydetyt toimijat jatkavat tänäkin vuonna.

Tapahtumassa käytetyt vuokrakoneet olivat sähkökäyttöisiä. Ne ladattiin Olympiastadionin päästöttömällä sähköllä. Lumi oli kierrätettyä lunta Kivikon hiihtohallista. Se tuotiin paikalle kalustolla, joka täytti tapahtuman vastuullisuuskriteerit. Tapahtuman jälkeen lumi vietiin lumenkaatopaikalle.

Helsinki Ski Weeksin energiankulutus oli suhteellisen pieni. Sitä selittää vihreän sähkön käyttö: 75 prosenttia sähköstä oli uusiutuvaa vihreää sähköä. Merkittävimmät päästöt syntyivät tapahtumatorin ravintolateltan pyörittämisestä ja lumen säilömisestä Kivikon hiihtohallissa.

”Tiesimme, että jälkeä tulee jonkin verran, mutta ilmastokumppani Santander kompensoi sen. Onnistuimme vähentämään hiilijalanjäljen yhteen kuudesosaan”, Jouppi sanoo.

Helsinki Ski Weeksin vastuullinen ja hiilineutraali toiminta on herättänyt tapahtumajärjestäjien kiinnostuksen. Tapahtuma on ehdolla Vuoden urheilu- ja kulttuuritapahtumaksi, ja Santander x Helsinki Ski Weeks Climate Partnership -yhteistyö on ehdolla Vuoden urheilusponsoroinniksi.

Lue lisää Helsinki Ski Weeks -tapahtuman vastuullisuudesta täältä.

Stadionilla tapahtuu jokaiselle jotakin

Tänä vuonna Helsinki Ski Weeks on hiukan lyhyempi kuin viime vuonna, mutta ohjelmaa on sitäkin enemmän. Katso tapahtumakalenteri ja muu info täältä.

Pääasia tapahtumassa on tietenkin hiihtäminen. Olympiastadionin latu on 1,1 kilometriä pitkä, ja siinä on pieniä nousuja ja laskuja. Latu kiertää 400 metriä stadionilla, puikkaa ulos pohjoiskaarteen rekkaportista, kääntyy oikealle, laskettelee stadionin kylkeä itäpuolella ja palaa stadionille upeasti maratonportista. Vaikka Olympiastadion olisi tuttu televisiosta tai katsomosta, maratonportista stadionille hiihtäminen on unohtumaton kokemus!

Stadion on tapahtuman aikaan auki arkisin kello 9–20 ja viikonloppuisin kello 10–16. Omilla suksilla saa hiihtää perinteistä vaikka koko päivän. Sukset voi myös vuokrata paikan päältä.

Ski Weeksin yksi kohokohta on se, kun lahtelainen ultrahiihtäjä Teemu Virtanen tavoittelee 24 tunnin pituushiihdon ME-rajan rikkomista ja Guinnessin ennätystä. Virtanen aikoo hiihtää vuorokaudessa 480 kilometriä. Se saavutetaan 1 200 kierroksella Olympiastadionilla kahdenkymmenen kilometrin tuntivauhdilla. Virtanen aloittaa hiihtonsa 7. maaliskuuta kello 12. Paikalla ovat myös Guinnessin ennätysten viralliset valvojat.

Helsinki Ski Weeks huipentuu 22. maaliskuuta Stadion Sprint -kisaan. Mukana ovat maailman kovista nimistä ainakin Johannes Klæbo, Richard Jouve, Lucas Chavanat, Even Northug, Federico Pellegrino, Nadine Fähndrich ja Mathilde Myhrvold.

Kotimaisista hiihtäjistä osallistuvat ainakin Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Joni Mäki, Ristomatti Hakola ja Lauri Vuorinen. Luvassa on todellista huippu-urheilua ja näyttävät palkintojuhlat. Lippuja Stadion Sprinttiin voit ostaa täältä.

Järjestäjien ja kumppanien odotukset Helsinki Ski Weeks -tapahtumaa kohtaan ovat korkealla. Jouppi arvioi paikalle saapuvan noin 100 000 hiihtäjää ja sen päälle vielä muut kävijät.

”Odotan tapahtumaa kovasti. Onhan se niin siistiä, että saa hiihtää ilmaiseksi melkein kuukauden melkein Helsingin ydinkeskustassa. Toivotaan, että säätkin suosivat”, Kaj Kiertonen summaa.

 

Katso video, jossa hiihtäjä Sami Jauhojärvi ja Santanderin toimitusjohtaja Peter Sjöberg keskustelevat viime vuoden tapahtumasta.

 

Liput Stadion Sprinttiin 15% alennuksella

Talven elämyksellisin urheilushow palaa Helsingin Olympiastadionille! Huippuhiihtoa ja show-meininkiä ennenkokemattomalla tavalla yhdistävä Stadion Sprint sai maailman ensi-iltansa viime talvena ja jätti niin yleisön kuin urheilijatkin janoamaan jatkoa.

Maailman parhaat hiihtäjät kohtaavat Stadion Sprint -kutsukilpailussa 22.3.2023.

Sinä voit nyt ostaa liput Stadion Sprintiin 15% alennuksella koodilla "Santander15". Osta liput tästä