Auto ajaa metsäisellä tiellä Ruotsissa

Autolla ulkomaille – muistilista reissuun lähtijälle

Kun reittisuunnitelmat ovat riittävän selvät, auto huollettu ja paperit kunnossa, automatka ulkomaille onnistuu mutkattomasti. Kokosimme avuksesi 11 tärkeää vinkkiä

Ei määränpää vaan matka itsessään! Kun lähdet autolla matkalle, saat valita kiinnostavimmat reitit ja pysähdyspaikat itse, ja matkatavaratkin kulkevat kätevästi mukana. Automatkailu on rento tapa lomailla ja tutustua uusiin paikkoihin.

Saat reissusta parhaan irti ja vältyt yllättäviltä sakoiltakin, kun teet valmistelut huolellisesti. Muista nämä 11 asiaa, kun olet lähdössä autolla ulkomaille, niin matkasi sujuu hyvin:

1. Huollata auto ennen reissua

Vaihdata öljyt ja öljynsuodattimet. Tarkista renkaiden ilmanpaine tavallista suuremmalle kuormalle sopivaksi. Puoliksi kulunut rengas kannattaa vaihtaa ennen matkalle lähtöä.

Jos olet Santanderin All in One -asiakas, voit räätälöidä autollesi huollot ja muut palvelut kuukausihintaan.

2. Tee realistinen matkasuunnitelma

Suunnittele päivittäiset ajomatkat maltillisiksi. Pikkuteillä ajaminen on hitaampaa, mutta yleensä nautinnollisempaa. Pidä taukoja tasaisin välein. Jopa kokonainen huilipäivä ajamisesta voi tehdä hyvää.

3. Kuuntele kaikkien matkalaisten toiveita

Ota kaikki reissuun lähtijät suunnitteluun mukaan! Lapsetkin innostuvat tulevasta lomasta ihan eri lailla, kun he saavat tietää matkan sisällöstä etukäteen ja voivat jopa vaikuttaa siihen.

4. Suunnittele majoitukset etenkin perhematkalla

Varaa majoitukset etukäteen ainakin silloin, jos olet liikkeellä isommalla porukalla tai sesonkiaikaan. Monessa paikassa huoneen voi perua lyhyelläkin varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat kesken matkan. Kysy myös pysäköintimahdollisuudesta!

5. Muista pakolliset matkustusasiakirjat

Pakkaa mukaan suomalainen ajokortti ja passi tai henkilötodistus sekä auton rekisteröintitodistus, jonka saat tilattua Traficomilta.

Kansainvälisen ajokortin voit hankkia Autoliiton kautta. Euroopassa autoillessa se ei kuitenkaan ole pakollinen.

Mies pakkaa polkupyöriä autoon ja lapsi katsoo

6. Hanki autolle tarvittaessa lupa maastavientiin

Jos kuskia ei ole merkitty rekisteröintitodistukseen auton omistajaksi, tarvitset autolla ulkomaille lähdettäessä valtakirjan tai maastavientivaltakirjan. Edellisen saat esimerkiksi vakuutusyhtiöstä, jälkimmäisen rahoitusyhtiöstä. Santanderin rahoituksella hankitulle autolle tarvittavasta maastavientivaltakirjasta voit lukea täältä.

7. Tarkista, tarvitsetko Green Cardin

Jos reissaat Pohjoismaiden ulkopuolelle, hanki vakuutusyhtiöstäsi Green Card eli kansainvälinen liikennevakuutustodistus hyvissä ajoin. Listan maista, joissa vihreä kortti on pakollinen, löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta. Jos kohdemaa ei ole vihreän kortin sopimusmaa, sinun tulee hankkia rajalta kyseisen maan liikennevakuutus.

8. Ole tarkka vakuutuksissa, kun lähdet autolla matkalle

Selvitä, millä vakuutuksella on kattavimmat palvelut ulkomailla. Ainakin täyskasko ja Autoliiton Plus-jäsenyys kattavat yleensä tie- ja hinauspalvelut myös ulkomailla sekä korvaavat hinauksesta ja matkan keskeytymisestä johtuvia kuluja.

Hanki matkavakuutukset myös kaikille matkustajille ja matkatavaroille. Tallenna vakuutusyhtiösi yhteystiedot sekä hätänumerot kännykkääsi. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saat Kelasta.

9. Huomioi myös matkavaatimukset lemmikeille

Kissa ja koira tarvitsevat EU-maiden välisissä kuljetuksissa lemmikkieläinpassin ja mahdollisesti ekinokokkilääkityksen. Tarkista maakohtaiset lemmikin tuonti- ja vientivaatimukset.

Ihmiset katsovat karttaa auton konepellillä

10. Pakkaa tavarat fiksusti ja turvallisesti

Hyvin pakattua autoa on turvallisempi ohjata. Pakkaa raskaimmat tavarat tavaratilaan auton selkänojaan kiinni ja kiinnitä kaikki tavarat niin, että ne kestävät äkkijarrutuksen. Jätä isot matkalaukut kotiin. Olkalaukut ja reput on helpompi saada mahtumaan pieneenkin autoon.

Ota mukaan autoilijan tarpeelliset apuvälineet, kuten työkalut, kartat ja päivitetty GPS. Muista myös aurinkolasit ja puhelimen laturi!

Älä jätä pysäköidessä mitään tavaroita näkyville, ettei auto houkuttele varkaita. Arvotavaroita, passeja, luottokortteja ja rekisteriotetta ei pidä jättää koskaan vartioimatta. Suosi vartioituja pysäköintipaikkoja.

11. Selvitä maakohtaiset säännöt ja rajoitukset

Kun lähdet autolla ulkomaille, ajoneuvossa täytyy olla viralliset EU-kilvet. Tutustu maakohtaisiin liikennesääntöihin ja liikennemerkkeihin etukäteen. Ainakin yleiset nopeusrajoitukset, väistämissäännöt ja valomääräykset on hyvä hallita.

Tarkista ajankohtaiset ja maakohtaiset tiemaksut ja ympäristövyöhykkeet esimerkiksi Autoliiton kautta. Sieltä voit saada myös tuulilasiin kiinnitettävän ympäristötarran, kun auto täyttää tietyt päästömääräykset. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa on paljon ympäristövyöhykkeitä, joihin ei ilman vihreää tarraa saa ajaa.

Varmista maakohtaiset vaatimukset myös auton varusteille. Monessa maassa vaaditaan, että autosta löytyvät sammutin, keltainen huomioliivi ja ensiapulaukku. Sen sijaan tutkanpaljastimet ovat kiellettyjä lähes kaikissa Euroopan maissa. Myös navigaattorin tai kojelautakameran käytöstä voi rapsahtaa sakot.